Ο Μάρτης έχει μπει για τα καλά και το κατάστημα Ifishop σας παρέχει μοναδικές προσφορές στον κόσμο του κοσμήματος! Μέσω του MyOrama.gr, για αγορές εντός Ελλάδας, έχετε δωρεάν αποστολή για ό,τι προϊόν και να αγοράσετε μέσα στο μήνα αυτό! (έως και 31/3/2017)

Μια ιστορική παραπομπή…

Ο Μάρτης ή Μαρτιά είναι ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι μύστες έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι, όπως παρατηρεί ο λαογράφος Νικόλαος Πολίτης.

Σύμφωνα με το έθιμο, την 1η του Μάρτη, οι μητέρες φορούν στον καρπό του χεριού των παιδιών τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή Μαρτιά, για να τα προστατεύει από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, που είναι ιδιαίτερα βλαβερός, σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες. Ο Μάρτης προφυλάσσει επίσης, όπως πιστεύεται, από τα κουνούπια και τους ψύλλους και ακόμα απομακρύνει τις αρρώστιες και άλλα κακά.

Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι. Σε μερικές περιοχές ο Μάρτης φοριέται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του.

Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους ή το καίνε με το αναστάσιμο φως του Πάσχα.

Το Ifishop σας εγγυάται ότι, τα κοσμήματα κατασκευάζονται εξ’ολοκλήρου στην Ελλάδα, χρησιμοποιούν μόνο πολύτιμα μέταλλα και υλικά, ενώ εξασφαλίζουν ότι σας προσφέρουν την καλύτερη δυνατή τιμή για την ποιότητα των κοσμημάτων τους. Επιλέγουν τον minimal σχεδιασμό των προϊόντων τους γιατί η απλότητα είναι πάντα σύγχρονη και μια ασφαλής λύση για μια κομψή εμφάνιση.
Επισκεφθείτε την νέα μας ιστοσελίδα για περισσότερα προϊόντα εδώ!
Βρείτε μας στο facebook

Πηγή: sansimera.gr

mm

Γεννημένος το ’97 και φίλος κάθε μορφής τέχνης. Σπουδάζω Ηλεκτρονικός Μηχανικός στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Αθήνας. Ασχολούμαι με το ραδιόφωνο και τους Η/Υ και έχω ως χόμπι τη φωτογραφία. Η αρθρογραφία για μένα είναι ένας τρόπος έκφρασης. Αγαπώ τα ταξίδια, τις ταινίες και την καλή παρέα. Η μεγαλύτερη αδυναμία μου, είναι η μουσική, το τραγούδι και η κιθάρα.