Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Τζαζ (30 Απριλίου), θα κάνουμε ένα πέρασμα στα ιστορικά αλλά και τα χαρακτηριστικά της jazz μουσικής.

 Το μουσικό είδος τζαζ, προερχόμενο από αφρικανικές ρίζες, ήταν μια μετεξέλιξη της αμερικανικής λαϊκής μουσικής γύρω στον 19ο αιώνα, ενώ απέκτησε ιδιαίτερη πέραση μετά το 1920. Βασικό χαρακτηριστικό της jazz θα έλεγε κανείς, πως είναι ο αυτοσχεδιασμός. Με κυριότερα όργανα την τρομπέτα, το κλαρινέτο, το σαξόφωνο, το τρομπόνι, την κιθάρα, το πιάνο, το κοντραμπάσο και τα κρουστά να την εκπροσωπούν, μουσικοί βασιζόμενοι σε κλίμακες, αυτοσχεδιάζουν με ιδιαίτερο τρόπο και φαντασία, δημιουργώντας έτσι ένα αρμονικό αποτέλεσμα.

Από το χθες στο σήμερα…

Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 30 και μετά, στο χρονολογικό χάρτη, συναντάμε σημαντικούς εκπροσώπους  της jazz, με βασικότερους τον Louis Armstrong, τον έγχρωμο βιρτουόζο τρομπετίστα, με κομμάτια του που άφησαν ιστορία, όπως το “What a Wonderful World” και το “La Vie en Rose”, με τη γαληνευτική μελωδία τους, αλλά και την ιδιαίτερη χροιά στης φωνής του. Από την άλλη ο Ray Charles , ο τυφλός  ταλαντούχος πιανίστας και τραγουδιστής, με τα κλασικά “Unchain My Heart”  και  “Hit The Road Jack”, που έχουν γνωρίσει δεκάδες διασκευές από σπουδαίους καλλιτέχνες και που χορεύονται μέχρι και σήμερα σε πάρτυ. Σημαντική θηλυκή παρουσία στον κόσμο της jazz μουσικής, αποτέλεσε η Nina Simone, η οποία με τη φωνή και το ταλέντο της στο πιάνο, εξέπληξε τους μουσικόφιλους. Στις μέρες μας, σπάνια να μην έχεις ακούσει ένα από τα κομμάτια της “I Put Spell On You”, Feeling Good” ή Sinner Man” στο ραδιόφωνο και σε μουσικά bar.

Louis Armstrong
Ray Charles
Nina Simone

Η jazz όμως, αναβιώνει και εν έτη 2017, συνεχίζοντας να υπάρχει το χαρακτηριστικό στοιχείο της και να γοητεύει τα αυτιά των ακροατών. Αξιοσημείωτος Γάλλος καλλιτέχνης, που ζει και δημιουργεί εδώ και αρκετά χρόνια στην jazz κοινότητα, δεν είναι άλλος από τον Parov Stelar, ο οποίος μαζί με τις μοναδικές συνεργασίες που επιχειρεί και την έμπνευσή του, αφήνει και αυτός το λιθαράκι του στο όνομά της.

Parov Stelar Band

«Η jazz είναι ελευθερία» είπε ο προπάτορας του είδους, Thelonious Monk, και μπορεί κάλλιστα κανείς να συμφωνήσει με αυτό το γνωμικό, εάν και μόνο ακούσει μερικά κομμάτια που εντάσσονται στο συγκεκριμένο είδος μουσικής.

Mini προτεινόμενη λίστα:

 

mm

Γεννημένος το ’97 και φίλος κάθε μορφής τέχνης. Σπουδάζω στο τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Αθήνας. Ασχολούμαι με το ραδιόφωνο και τους Η/Υ και έχω ως χόμπι τη φωτογραφία. Η αρθρογραφία για μένα είναι ένας τρόπος έκφρασης. Αγαπώ τα ταξίδια, τις ταινίες και την καλή παρέα. Η μεγαλύτερη αδυναμία μου, είναι η μουσική, το τραγούδι και η κιθάρα.