Ισχυρές σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής 21 Ιουλίου στη περιοχή των Δωδεκανήσων που έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί σε Κω, Ρόδο και Τουρκία. Στη Κω είχαμε δύο νεκρούς, πολλούς τραυματίες καθώς και πολλές υλικές ζημιές.

Στις 1:31 πμ σημειώθηκε η πρώτη σεισμική δόνηση των 6,5 Ρίχτερ δεκαπέντε χιλιόμετρα ανοιχτά της Κω. Το εστιακό βάθος δε ξεπερνά τα οκτώ χιλιόμετρα. Λίγα λεπτά αργότερα σημειώθηκε άλλος ένας δυνατός σεισμός της τάξεως των 5,1 Ρίχτερ, πολύ κοντά στην ίδια περιοχή. Μετά από τους δύο μεγάλους σεισμούς ακολούθησαν ακόμα 40 μετασεισμοί οι οποίοι άγγιξαν τα 4,5 Ρίχτερ, ενώ ακόμα και τώρα υπάρχει αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στη περιοχή.

Στη Κω, οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για 120 τραυματίες και δύο νεκρούς, με αυξημένη πιθανότητα για περισσότερους. Από υλικές ζημιές σημειώθηκαν καταστροφές σε μνημεία αλλά και πολλά κτίρια τα οποία κατέρρευσαν. Δεν ήταν λίγα τα οχήματα τα οποία καταπλακώθηκαν από τα μπάζα των πλέoν κατεστραμμένων οικημάτων. Η πρώτη ισχυρή σεισμική δόνηση δημιούργησε ένα «μίνι τσουνάμι» με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν ζημιές στις βάρκες που ήταν δεμένες στο λιμάνι αλλά και στα οχήματα που ήταν κοντά στη θάλασσα. Το λιμάνι της Κω έχει τις σημαντικότερες ζημιές και πλέoν δεν είναι σε λειτουργική θέση, ενώ το αεροδρόμιο μετά από ένα σύντομο έλεγχο θα είναι και πάλι σε λειτουργία.

mm

Γεννημένος το ’97 και φανατικός λάτρης της ροκ μουσικής! Σπουδάζω στο τμήμα των Ηλεκτρονικών Μηχανικών στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Αθήνας. Δηλώνω τρελά ερωτευμένος με το τραγούδι, το πιάνο και κάθε πληκτροφόρο όργανο!