Αποτέλεσμα εικόνας για τρομοκρατία

Η τρομοκρατία αποτελεί – ίσως – την δεύτερη μεγαλύτερη πρόκληση της κοινωνίας μας μετά τα πυρηνικά όπλα. Ο πρώτος της ορισμός της τρομοκρατίας δίδεται το 1798 από τη Γαλλική Ακαδημία: «Σύστημα διακυβέρνησης μέσω του τρόμου». Αναφερόταν στο δικτατορικό καθεστώς του Ροβεσπιέρου τη διετία 1792-1794. Από εκεί ξεκινάει η τρομοκρατία. H τρομοκρατική δραστηριότητα σημαδεύεται από αυτήν της την ιστορική αφετηρία, είτε όταν είναι κρατική είτε όταν προέρχεται από άλλα, παράνομα και υπόγεια κέντρα εξουσίας, που λειτουργούν ως κράτη εν δυνάμει. ¹

Με λίγα λόγια είναι η κάθε απειλή ή χρήση βίας που εκδηλώνεται άλλοτε από οργανωμένες ομάδες αλλά και από κρατικούς μηχανισμούς  με στόχο την άσκηση πίεσης για την επίτευξη ενός σκοπού. Οι στόχοι των τρομοκρατών διαφέρουν ανάλογα την σύσταση και το περιεχόμενο της ομάδας που ανήκουν. Οι στόχοι αυτοί βασίζονται σε κάποια κίνητρα όπως οικονομικά, πολιτικά, εθνικιστικά ή θρησκευτικά.

Στις τρομοκρατικές ενέργειες συμπεριλαμβάνονται κατά κύριο λόγο δολοφονίες προσώπων, απαγωγές, ανατινάξεις συμβολικών στόχων, πειρατείες αλλά και ληστείες. Η βασική διαφορά από την σύγκριση τους με τις εθνικοαπελευθερωτικές ομάδες είναι οι τρομοκρατές δεν αποσκοπούν στην κατάληψη εδάφους. Η τρομοκρατία, σαν φαινόμενο δρα στο παρασκήνιο στοχεύοντας στην αποδιοργάνωση και στον εκφοβισμό της κατεστημένης εξουσίας.

ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για τρομοκρατια

Αποτελεί μια ιδιάζουσα κατηγορία τρομοκρατίας καθώς τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να αποδειχθεί η συμμετοχή κρατικών φορέων σ΄ενέργειες που ξεφεύγουν της νομιμότητας. Παρ΄όλα αυτά σε κράτη ανελεύθερα και αντιδημοκρατικά, η κρατική τρομοκρατία εκδηλώνεται με την μορφή της βίαιης καταστολής των δικαιωμάτων και των ελευθεριών αλλά και της δράσης του παρακράτους (π.χ μαφία).

ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για terrorism europe

Η τρομοκρατία, από την φύση της οργανώνεται υπόγεια, είτε κάτω από τα μάτια του οργανωμένου κράτους είτε υπό την γνώση και ανεχειά του. Ο αντίκτυπος που έχει στην κοινωνία ένα τρομοκρατικό χτύπημα είναι μεγάλο  καθώς τις περισσότερες των περιπτώσεων τα θύματα είναι αθώοι πολίτες που απλά τυχαίνει να βρίσκονται σ΄ένα συγκεκριμένο σημείο. Η ηθική και το δίκαιο και που πολλές φορές επικαλούνται οι τρομοκρατικές οργανώσεις έρχονται σ΄αντίφαση με τις μεθόδους που χρησιμοποιούν καθώς παραγκωνίζουν κάθε τι ανθρωπιστικό αλλά και τίμιο. Το ύπουλο στοιχείο της έκφρασης αυτων των πράξεων προσπαθεί να διαταράξει την δομή της κοινωνίας, να φοβίσει τους ανθρώπους και να επιβάλει την δικιά του κοσμοθεωρία.

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Φωτογραφία: Daily Mail

(χάρτης, επιθέσεις στην Ευρώπη από Ιανουάριο 2015 έως Ιούλιο 2016)

Τα τελευταία χρόνια λόγω της παγκοσμιοποίησης η άνιση οικονομική ανάπτυξη έχει δημιουργήσει αρκετές ομάδες που θέλουν να ”ρίξουν” το υπάρχον σύστημα στο όνομα βέβαια κάποιας πολιτικής ή θρησκευτικής ιδεολογίας. Είναι φανερό πλέον οτι η τρομοκρατία στις μέρες μας αποκτά κατά κύριο λόγο οικονομικό χαρακτήρα καθώς ο κύριος στόχος είναι ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών μέσων και η απεξάρτηση τους από τις μεγάλες χώρες της Δύσης.

Σήμερα, τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η AL QAEDA, το ISIS/ISIL και η Μπόκο Χαράμ αποτελούν το μεγαλύτερο δίκτυο τρομοκρατίας με δεκάδες αιματηρές επιθέσεις σ΄όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα σ΄ευρωπαικές πρωτεύουσες.

Συγκεκριμένα το 2015 – 2016,

7 Ιανουαρίου 2015, Charlie Hebdo, Παρίσι
Ο Σαΐντ και ο Σερίφ Κουασί εισβάλλουν στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού και σκοτώνουν 12 ανθρώπους. Το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην Υεμένη ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

8 Ιανουαρίου 2015, εβραϊκό παντοπωλείο, Παρίσι
Ο Αμεντί Κουλιμπαλί σκοτώνει μία αστυνομικό και εισβάλει στο παντοπωλείο, όπου σκοτώνει τέσσερα ακόμη άτομα. Τόσο ο Κουλιμπαλί όσο και οι αδελφοί Κουασί σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά αργότερα. Ο Κουλιμπαλί είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και ήταν στενός φίλος των δραστών της επίθεσης στο Charlie Hebdo, τους οποίους γνώρισε στη φυλακή το 2005.

26 Ιουνίου 2015, χημικό εργοστάσιο, κοντά στην Γκρενόμπλ
Ενας άνδρας αποκεφαλίζεται και αρκετοί ακόμη τραυματίζονται. Ο Γιασίν Σαλί, που είχε διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, συνελήφθη και αργότερα αυτοκτόνησε στη φυλακή.

21 Αυγούστου 2015, τρένο στη διαδρομή Αμστερνταμ- Παρίσι
Τρεις Αμερικανοί πεζοναύτες καταφέρνουν να σταματήσουν έναν ένοπλο. Ο ύποπτος, ο Μαροκινός Αγιούμπ Ελ Καζάνι, συλλαμβάνεται αργότερα στη νότια Γαλλία. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη, αλλά ο Ελ Καζάνι θεωρείται ότι ριζοσπαστικοποιήθηκε μέσω του διαδικτύου.

13 Νοεμβρίου 2015, Παρίσι
Δεκάδες σκοτώνονται, καθώς ένοπλοι με Καλάσνικοφ και χειροβομβίδες κάνουν μία σειρά επιθέσεων σε εστιατόρια, έναν συναυλιακό χώρο και έξω από το Σταντ ντε Φρανς. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

7 Ιανουαρίου 2016, Κωνσταντινούπολη
Αυτή η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας ήταν το πρώτο μεγάλο χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη, κοντά στην Αγιά Σοφιά. Ο δράστης ήταν ο Ναμπίλ Φαντλί, Σύρος μέλος του Ισλαμικού Κράτους.

19 Μαρτίου 2016, Κωνσταντινούπολη
Σε έκρηξη σε πολυσύχναστο δρόμο χάνουν τη ζωή τους 5 άνθρωποι και 36 τραυματίζονται. Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Ισλαμικό Κράτος.

22 Μαρτίου 2016, Βρυξέλλες
Η βελγική πρωτεύουσα γίνεται στόχος επιθέσεων, στο αεροδρόμιο και το μετρό, σε σταθμό κοντά στα κτίρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι δράστες ανήκαν σε τρομοκρατικό πυρήνα που είχε εμπλακεί και στην επίθεση στο Παρίσι, το Νοέμβριο του 2015, με διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.

7 Ιουνίου 2016, Κωνσταντινούπολη
Σε ώρα αιχμής, αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά προκαλεί το θάνατο 11 ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων. Ηταν μία από τις χειρότερες επιθέσεις στην πόλη την τελευταία δεκαετία. Τα «Γεράκια για την απελευθέρωση του Κουρδιστάν» αναλαμβάνουν την ευθύνη.

13 Ιουνίου 2016, Παρίσι
Ο αστυνομικός Ζαν Μπαπτίστ Σαλβέν και η σύζυγός του μαχαιρώνονται και πεθαίνουν, μέσα στο σπίτι τους, κοντά στο Παρίσι, από έναν άνδρα που δήλωσε ότι έχει ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

28 Ιουνίου 2016, Κωνσταντινούπολη
Τρεις δράστες ανοίγουν πυρ και κάνουν επίθεση με εκρηκτικά στο αεροδρόμιο. Ο τραγικός απολογισμός είναι 41 νεκροί και 239 τραυματίες. Η κυβέρνηση κατηγόρησε το Ισλαμικό Κράτος.

14 Ιουλίου 2016, Νίκαια
Ο Μοχάμεντ Λαχουαεΐ Μπουλέλ σκοτώνει 84 άτομα και τραυματίζει δεκάδες, οδηγώντας το λεωφορείο του κατά πάνω του πλήθους. Θεωρείται ότι είχε σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.

22 Ιουλίου 2016, Μόναχο: 18χρονος ένοπλος σκοτώνει εννιά άτομα και στη συνέχεια αυτοκτονεί

26 Ιουλίου 2016, Νορμανδία: Ο 86χρονος ιερέας Jacques Hamel δολοφονείται από δύο εισβολείς σε εκκλησία στη Νορμανδία της Γαλλίας.

10 Δεκεμβρίου 2016, Κωνσταντινούπολη

Βομβιστές αυτοκτονίας της οργάνωσης «Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν» (TAK), παρακλάδι του PKK, πραγματοποιούν επίθεση έξω από το γήπεδο της Μπεσίκτας στην Κωνταντινούπολη. Από την επίθεση χάνουν τη ζωή τους 38 άνθρωποι και τραυματίζονται άλλοι 155.

19 Δεκεμβρίου 2016, Βερολίνο

Φορτηγό έπεσε σε πλήθος στη Χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου σκοτώνοντας 12 ανθρώπους.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για stop terrorism

ΠΗΓΕΣ

¹.  Δημήτρης Δημητράκος, καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

2.  https://www.thereligionofpeace.com/terror-2016.htm

 

Γεννηθείς τον Οκτώβρη του ’96 εν Αθήναις. Σπουδάζω στο τμήμα των Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου.
Αγαπώ την αρθρογραφία και το ραδιόφωνο ενώ λατρεύω τα βιβλία και τα ταξίδια.