annan-cyprus

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η προσπάθεια των ηγετών για κατάληξη επί του εδαφικού στο Μοντ Πελεράν. Σε ανάρτησή του στο τουίτερ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι “δυστυχώς δεν υπήρξε κατάληξη στα κριτήρια του εδαφικού”.
Τα ΗΕ εξέδωσαν ανακοίνωση η οποία αναφέρει πως παρά τις εντατικές διαβουλεύσεις και τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι ηγέτες, δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθει σύγκληση επί των εδαφικών αναπροσαρμογών. Οι δύο ηγέτες θα καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους στην Κύπρο και ο κ. Άιντε, θα ενημερώσει για τις εξελίξεις τον ΓΓ των ΗΕ.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ

ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΔΑΦΟΥΣ: Μετά από έντονη διαπραγμάτευση, η οποία ξεκίνησε από το 32% που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά, Αναστασιάδης και Ακιντζί έβαλαν στο τραπέζι το τελευταίο ποσοστό που θα ήταν διατεθειμένοι να αποδεχτούν. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όρισε το 28,2% και ο κ. Ακιντζί το 29,2%. Η απόσταση μιας ποσοστιαίας μονάδας δείχνει ότι η σύγκλιση είναι πολύ κοντά σε ένα ποσοστό κοντά σε εκείνο που προέβλεπε το σχέδιο Ανάν (28,7%).

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ: Κεφαλαιώδες θέμα στην όλη συζήτηση υπήρξε ο αριθμός των προσφύγων που θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Και εδώ η συζήτηση άρχισε από τουρκοκυπριακής πλευράς πολύ χαμηλά (45.000). Στην εξέλιξή της ωστόσο διαμορφώθηκε σε πολύ πιο λογικά επίπεδα. Σήμερα ο κ. Ακιντζί προσέρχεται στις συνομιλίες με τη θέση ότι θα πρέπει να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση λιγότεροι από 80.000 πρόσφυγες και ο κ. Αναστασιάδης με τη θέση ότι το λιγότερο που μπορεί να αποδεχτεί είναι οι 90.000. Είναι προφανές πως κάπου στη μέση θα υπάρξει τελικά η κατάληξη.

ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: Αυτή τη στιγμή η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει σημαντική πλειοψηφία στην ακτογραμμή. Στο σχέδιο Ανάν η τουρκοκυπριακή πλευρά διατηρούσε το 55% και η ελληνοκυπριακή το 45%. Με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν και εφόσον υπάρξει κατάληξη και στο θέμα των «ομοσπονδιακών πάρκων», το ποσοστό ακτογραμμής θα διαμορφωθεί στο 50:50.

«ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΑ ΠΑΡΚΑ»: Ένα νέο στοιχείο που προέκυψε στη συζήτηση είναι τα λεγόμενα «ομοσπονδιακά πάρκα». Πρόκειται για περιοχές που θα υπόκεινται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και όχι στις δύο πολιτείες. Η ιδέα που συζητήθηκε είναι να δημιουργηθεί ένα τέτοιο πάρκο στην περιοχή των μαρωνίτικων χωριών (Κορμακίτης) το οποίο θα φθάνει μέχρι τη θάλασσα. Άρα θα περιορίζει και την ακτογραμμή της τ/κ πολιτείας. Ένα δεύτερο θα δημιουργηθεί στην περιοχή της Καρπασίας και θα περιλαμβάνει τα τέσσερα χωριά (Γιαλούσα, Ριζοκάρπασο, Αγία Τριάδα, Μελάναρκα). Και πάλι θα έχει ακτογραμμή. Το θέμα των «ομοσπονδιακών πάρκων» δεν έχει κλείσει στην προηγούμενη διαπραγμάτευση, θεωρείται ωστόσο πολύ προχωρημένο. Η δε ελληνοκυπριακή πλευρά διεκδικεί συμπερίληψη και άλλων περιοχών στο ομοσπονδιακό αυτό πάρκο, έτσι ώστε ακτογραμμή να εξασφαλίζεται και από την κάτω πλευρά της χερσονήσου. Στις περιοχές αυτές θα μπορούν να επιστρέψουν με όλα τους τα δικαιώματα οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες.

Χάρτης και Μόρφου

Συγκεκριμένη συζήτηση για τη Μόρφου δεν έγινε στο πρώτο Μοντ Πελεράν. Όλες οι ενδείξεις ωστόσο, και κυρίως η σύγκλιση που υπάρχει στα ποσοστά εδάφους και στον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση, παραπέμπει στην επιστροφή της κωμόπολής στην ε/κ πλευρά. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχθηκε ειδικές ρυθμίσεις στο περιουσιακό για τους σημερινούς κατοίκους της Μόρφου, σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούν να παραμείνουν εκείνοι που έχουν κάνει ουσιαστική επένδυση σε ε/κ περιουσίες.

Θα προκύψει χάρτης τις δύο αυτές μέρες; Αυτό είναι αμφίβολο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις δημόσιες ανακοινώσεις. Άλλωστε ο Μουσταφά Ακιντζί το έχει κάνει γνωστό σε όλους τους τόνους ότι θα ήθελε ο τελικός χάρτης του εδαφικού να βγει μέσα από την πολυμερή διάσκεψη, έτσι που την ευθύνη να αναλάβει η Τουρκία. Θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν οι αντιδράσεις εκείνων που υποχρεωτικά θα μετακινηθούν από την περιοχή και θα είναι πιο εύκολη η έγκριση της λύσης στο δημοψήφισμα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αναμένεται να φέρει ένσταση σε αυτό, εφόσον όμως είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ρυθμιστεί το εδαφικό.
Εκτιμάται ότι στο τέλος του Μοντ Πελεράν 2, οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν χάρτες, χωρίς όμως αυτό να ανακοινωθεί. Δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι η τελική γραμμή επί του χάρτου θα σχεδιαστεί στην πολυμερή διάσκεψη.

Πηγές: http://politis.com.cy/article/live-i-krisimi-mera-sto-mont-peleran

Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας

Γεννηθείς τον Οκτώβρη του ’96 εν Αθήναις. Σπουδάζω στο τμήμα των Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου.
Αγαπώ την αρθρογραφία και το ραδιόφωνο ενώ λατρεύω τα βιβλία και τα ταξίδια.