Υπάρχουν χιλιάδες σύμβολα που χρησιμοποιούμε, βλέπουμε και σχεδιάζουμε χωρίς όμως να γνωρίζουμε την προέλευση τους. Τα παρακάτω σύμβολα είναι τα 5 πιο γνωστά και η ιστορία άκρως ενδιαφέρουσα.

1.ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για συμβολο της καρδιας κυκνοι

Στην περίπτωση αυτή, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Παρά τη δημοφιλή πεποίθηση πως “η αγάπη κατοικεί στην καρδιά”, όλοι γνωρίζουν ότι το σχήμα της καρδιάς μας δε μοιάζει και πολύ με το σύμβολο που χρησιμοποιούμε. Υπάρχουν αρκετές θεωρίες σχετικά με την προέλευση του συμβόλου: Όταν οι κύκνοι φλερτάρουν, πλησιάζουν ο ένας τον άλλον στη μέση της λίμνης και σχηματίζουν με τους λαιμούς τους, κάτι που μοιάζει με το σύμβολο που χρησιμοποιούμε και εμείς σήμερα. Σε πολλούς πολιτισμούς, τα πτηνά αυτά αντιπροσωπεύουν την αγάπη, την πίστη και την αφοσίωση, αφού έχουν έναν και μοναδικό σύντροφο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Μια άλλη θεωρία λέει πως στην αρχή αντιπροσώπευε τη γυναικεία μορφή. Οι υποστηρικτές πιστεύουν πως απεικονίζει τον γυναικείο πύελο. Οι αρχαίοι Έλληνες έδιναν πολλή σημασία στο μέλος της γυναικείας ανατομίας και κατασκεύασαν έναν ιδιαίτερο ναό για τη θεά Αφροδίτη. Ήταν μοναδικός, αφού ήταν ο μόνος ναός του κόσμου όπου λατρεύονταν οι γλουτοί. Ναι, καλά διαβάσατε! Υπάρχει και μια θεωρία που λέει πως αντιπροσωπεύει το σχήμα ενός φύλλου κισσού. Οι αρχαίοι Έλληνες περιλάμβαναν συχνά φύλλα κισσού στις ζωγραφιές των βάζων που παρουσίαζαν το Διόνυσο, το θεό του κρασιού και προστάτη του πάθους.

2. ΤΟ  ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΜΠΛΟΥΤΟΥΘ

Αποτέλεσμα εικόνας για συμβολο του μπλου τουθ

 

Τον 10ο αιώνα μ.Χ., τη Δανία κυβερνούσε ο βασιλιάς Χάραλντ Μπλάταντ, μια ιστορική φυσιογνωμία, γνωστή για την ένωση των φυλών της Δανίας σε ένα ενιαίο βασίλειο. Ο Χάραλντ συχνά αποκαλούταν “Μπλούτουθ” (Μπλε-δόντης), αφού λάτρευε τα μύρτιλλα και τουλάχιστον ένα από τα δόντια του είχε μια μόνιμη μπλε απόχρωση. Η τεχνολογία του μπλούτουθ σχεδιάστηκε για την ένωση πολλών συσκευών σε ένα κοινό δίκτυο. Το σύμβολό του είναι ένας συνδυασμός δύο σκανδιναβικών ρούνων: του ”Hagall“ (ή “Hagalaz”), που αντιστοιχεί στο λατινικό “Η” και του ”Bjarkan“, που αντιστοιχεί στο “Β”. Οι δύο αυτοί ρούνοι σχηματίζουν τα αρχικά του Χάραλντ Μπλάταντ (Harald Blåtand). Παρεμπιπτόντως, η πρώτη γενιά των συσκευών Μπλούτουθ είχε μπλε χρωματισμούς και, σωστά μαντέψατε, έμοιαζε με δόντι.

3. ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΚΑΙ (&)

Αποτέλεσμα εικόνας για &

Το σύμβολο “&” αντιπροσωπεύει τον λατινικό σύνδεσμο “et”, που σημαίνει “και”. Προέρχεται από την αρχαία Ρώμη και τον Τίρο, τον προσωπικό γραμματέα του Κικέρωνα. Για να κάνει τη διαδικασία του γραψίματος πιο σύντομη, ο Τίρο έφτιαξε ένα σύστημα χαρακτήρων, που στην πορεία έγιναν γνωστοί ως οι “σημειώσεις του Τίρωνα”. Πολλούς αιώνες αργότερα, ο χαρακτήρας αυτός έγινε τόσο δημοφιλής σε Ευρώπη και Αμερική, που, για πολύ καιρό, είχε την τιμή να συμπεριλαμβάνεται στο αγγλικό αλφάβητο. Άρχισε να παραλείπεται στις αρχές του 20ου αιώνα.

4. ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για ιατρικο σημα φιδι

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο θεός Ερμής διέθετε μία μαγική ράβδο, το κηρύκειο, που έμοιαζε με το σύμβολο που χρησιμοποιούμε σήμερα. Το κηρύκειο είχε μεν τη δύναμη να σταματήσει κάθε διαφορά και να συμφιλιώσει τους εχθρούς, όμως δεν είχε καμία σχέση με την ιατρική. Η αλήθεια είναι πως περισσότερα από 100 χρόνια νωρίτερα, οι γιατροί του αμερικάνικου στρατού μπέρδεψαν το κηρύκειο με τη ράβδο του Ασκληπιού, που έμοιαζε, αλλά είχε μόνο ένα φίδι και όχι φτερά. Αφού ο Ασκληπιός ήταν ο θεός της θεραπείας και της ιατρικής, κατανοούμε το λάθος τους. Στη συνέχεια, το σύμβολο αυτό εδραιώθηκε και αντιπροσωπεύει πια το ιατρικό απόρρητο.

5. ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ‘ΟΛΑ ΚΑΛΑ’

Αποτέλεσμα εικόνας για ola ok

 

Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν αυτή τη χειρονομία, για να δείξουν πως όλα είναι εντάξει ή για να συμφωνήσουν με κάτι. Ωστόσο, δε θεωρείται κάτι θετικό σε όλες τις χώρες. Για παράδειγμα, στη Γαλλία, η χειρονομία αυτή σημαίνει πως ο άνθρωπος στον οποίο απευθυνόμαστε είναι ένα μηδενικό, ένα τίποτα. Υπάρχουν μερικές θεωρίες για την προέλευσή του: Πιστεύεται πως προέρχεται από τη συντομογραφία του Ολντ Κίντερχουντ της Νέας Υόρκης, τον τόπο γέννησης του 8ου Προέδρου της Αμερικής, Μάρτιν Βαν Μπάρεν. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, υιοθέτησε ένα ψευδώνυμο από τα πρώτα γράμματα της γενέτειράς του. Το σύνθημα της καμπάνιας του ήταν “Η Ολντ Κίντερχουν είναι Ο.Κ.” και οι αφίσες απεικόνιζαν ένα πρόσωπο να κάνει τη χειρονομία “ΟΚ”. Μία παρόμοια θεωρία λέει πως ο 7ος Πρόεδρος της Αμερικής, Άντρεου Τζάκσον, χρησιμοποιούσε την έκφραση αυτή όταν οριστικοποιούσε τις αποφάσεις του. Συχνά έγραφε “Όλα σωστά” στα γερμανικά, δηλαδή “Oll korrect” ή απλά “ΟΚ”. Μία άλλη θεωρία λέει πως δεν είναι τίποτα παραπάνω, από μία μούντρα, μία τελετουργική χειρονομία του βουδισμού και του ινδουισμού. Το σήμα αυτό συμβολίζει τη μάθηση και πολλά έργα τέχνης του βουδισμού απεικονίζουν τον Βούδα να κάνει τη χειρονομία αυτή.

πηγή [Be Amazed]

Γεννηθείς τον Οκτώβρη του ’96 εν Αθήναις. Σπουδάζω στο τμήμα των Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου.
Αγαπώ την αρθρογραφία και το ραδιόφωνο ενώ λατρεύω τα βιβλία και τα ταξίδια.