Αποτέλεσμα εικόνας για τουρκια κοντρα σε ολλανδια

Σε τεντωμένο σκοινί οι διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με χώρες της Ε.Ε μετά τις απαγορεύσεις των φιλοκυβερνητικών συγκεντρώσεων υπερ του Ερντογάν εν όψει του Τουρκικού δημοψηφίσματος. Το εν λόγω δημοψήφισμα, αν βγεί το ΝΑΙ, θα καταστάσει τον Τούρκο πρόεδρο απόλυτο κυρίαρχο της πολιτικής ζωής για πολλά ακόμα χρόνια.

Αποτέλεσμα εικόνας για τουρκια ολλανδια   Σχετική εικόνα

Συγκεκριμένα πολλές, προεκλογικές εκδηλώσεις του AKP (κόμμα Ερντογάν) που επρόκειτο να γίνουν σε ευρωπαϊκές πόλεις ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία έχουν ακυρωθεί ή απαγορευτεί τις τελευταίες ημέρες, ιδίως στη Γερμανία και την Αυστρία. Το καντόνι της Ζυρίχης είχε ζητήσει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ελβετίας να απαγορεύσει εκδήλωση με ομιλητή τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όμως η Βέρνη απέρριψε το αίτημα.

Στην περίπτωση της Ολλανδίας οι εκλογές της 15 Μαρτίου είναι αρκετά κρίσιμες καθώς το ακροδεξιό του Χέρτ Βίλντερς ενδέχεται να κερδίσει. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε φοβούμενη το πολιτικό κόστος δείχνει να ακολουθεί πρακτικές που δεν συνάδουν με τις αρχές της Ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Οι περιορισμοί στους Τούρκους αξιωματούχους είναι ένα μήνυμα της Ευρώπης στην προκλητικότητα του Ερντογάν αλλά και ένα βαθύτερο σημάδι που δείχνει την αποστροφή προς οτιδήποτε είναι ξένο με την ευρωπαϊκή κοινωνική και πολιτιστική ταυτότητα και ιδιαίτερα με το μουσουλμανικό στοιχείο.

Το ερώτημα είναι γιατί μία δημοκρατική και μη ισλαμόφοβη κυβέρνηση, όπως της Ολλανδίας, καταφεύγει σε αντίθετες με τις αρχές της μεθόδους. Η πραγματικότητα είναι πως λόγω της εκλογικής συμπεριφοράς των ψηφοφόρων, το κυβερνών κόμμα της Ολλανδίας προκειμένου να κρατήσει ή και να αυξήσει από την δεξιά πτέρυγα τα ποσοστά της, υιοθετεί συντηρητική ρητορική και εφαρμόζει πρακτικές αμφιλεγόμενες.

Από την άλλη πλευρά η Τουρκία κατηγορεί την Ευρώπη, σε φραστικό πάντα επίπεδο, για φασιστικές και ναζιστικές πρακτικές χωρίς όμως να επιρεάζονται – προς το παρόν – οι συμφωνίες όπως το προσφυγικό. Η σπασμωδική αντίδραση των Ευρωπαίων να απαγορεύουν τις συγκεντρώσεις στο όνομα της δημόσιας ασφάλειας, δείχνει να ευνοεί τον Ερντογάν και να συσπειρώνει τους Τούρκους ψηφοφόρους που ζούν στην Ευρώπη οι οποίοι μόνο στην Γερμανία ανέρχονται στα 4 εκατομμύρια.

Τέλος, η Ελλάδα θα μπορούσε να εκμεταλευτεί την συγκυρία προς οφελός της δημιουργώντας μια πραγματική πολιτική ασπίδα απέναντι στις προκλήσεις και στον μεγαλοϊδεατισμό του ”σουλτάνου”. Η πολιτική του εξευρωπαϊσμού της Τουρκίας που δείχνει να βαλτώνει πρέπει να αντικατασταθεί από την  χάραξη νέας προσέγγισης.

Γεννηθείς τον Οκτώβρη του ’96 εν Αθήναις. Σπουδάζω στο τμήμα των Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου.
Αγαπώ την αρθρογραφία και το ραδιόφωνο ενώ λατρεύω τα βιβλία και τα ταξίδια.