Αποτέλεσμα εικόνας για ενωμενη ευρωπη

Το 1945 η Ευρώπη έβγαινε ισοπεδωμένη και καταχρεωμένη πενθώντας παράλληλα τις εκατομμύρια ψυχές που χάθηκαν κατά τα χρόνια των δύο παγκοσμίων πολέμων. Είχε φτάσει πλέον η ώρα οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις να ζήσουν αρμονικά οικοδομώντας ένα κοινό μέλλον.

Από την αρχαιότητα η Ευρώπη και η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου ήταν πάντα το κέντρο των εξελίξεων αλλά και του ανταγωνισμού των λαών για την επικράτηση στην γηραιά ήπειρο. Είναι η ήπειρος που άνθισαν δύο μεγάλοι αρχαίοι πολιτισμοί, ο ελληνικός και ο ρωμαϊκός, οι οποίοι έθεσαν τις βάσεις της οργάνωσης του σύγχρονου Δυτικού κόσμου. Παρά το γεγονός οτι αποτελεί γεωγραφικά μια μεγάλη χερσόνησος της Ασίας, πολιτικά, πολιτιστικά και κοινωνικά κατάφερε να διαφοροποιηθεί από τους πολιτισμούς της Ανατολής.

Με την ανακάλυψη της Αμερικής και των άλλων ηπείρων αρχίζει για την Ευρώπη μια νέα περίοδος, των ανακαλύψεων και της αποικιοκρατίας. Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις άρχισαν πλέον να ανταγωνίζονται σε διεθνές επίπεδο με στόχο την πρωτοκαθεδρία και την συσσώρευση πλούτου. Ο Τριακονταετής πόλεμος, οι Ναπολεόντιοι πόλεμοι αλλά και οι δύο παγκόσμιοι του 20ου αιώνα ταλαιπώρησαν την Ευρώπη οδηγώντας την στην παρακμή ενώ η ανάδειξη των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ ως παγκόσμιες υπερδυνάμεις οδήγησαν τους ευρωπαϊκούς λαούς υπό κηδεμονία των εκάστοτε σφαιρών επιρροής.

Για να αποφευχθεί ένας νέος πόλεμος οι ευρωπαϊκές χώρες έπρεπε να μάθουν να συνεργάζονται και να ανακαλύψουν οτι αυτά που τους χωρίζουν είναι λιγότερα απ΄αυτά που τους ενώνουν.

Οι πρώτες κοινότητες

Μετά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου τέθηκαν τα ζητήματα της ανοικοδόμησης των χωρών αλλά και την αποτροπή ενός νέου πολέμου. Η Ευρώπη πλέον αδύναμη απ΄όλες τις πλευρές βρέθηκε στην δίνη του ανταγωνισμού των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ, των δύο νέων υπερδυνάμεων. Η γηραιά ήπειρος χωρίστηκε στα δύο, στα δυτικά οι φιλελεύθερες χώρες και στα ανατολικά οι χώρες υπό την επιρροή της κομμουνιστικής Σοβιετικής Ένωσης.

Οι ΗΠΑ προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφεροντά τους αλλά  και να χρηματοδοτήσουν τις ευρωπαϊκές χώρες έθεσαν ως όρο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με την συμμετοχή αρχικά των χωρών της δυτικής Ευρώπης. Το έναυσμα έδωσε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ με το λόγο που εκφώνησε στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης το 1946, στον οποίο προτείνει την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής οικογένειας σε κλίμα ειρήνης, ασφάλειας και ελευθερίας. Στις 9 Μαΐου 1950 ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν υπέβαλε μια πρόταση για κοινή διαχείριση από τη Γαλλία και τη Δυτική Γερμανία των βιομηχανιών του άνθρακα και του χάλυβα.

Η πρόταση, γνωστή ως Διακήρυξη Σουμάν, περιέγραφε το σχέδιο ως “το πρώτο συγκεκριμένο βήμα προς μια Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Έτσι το 1952 της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα )(ΕΚΑΧ) από τη Δυτική Γερμανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο και τις Κάτω Χώρες. To επόμενο βήμα έγινε το 1957 με την ίδρυση την δημιουργήθηκαν δύο νέες Κοινότητες: η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), που καθιέρωσε για πρώτη φορά πλήρη τελωνειακή ένωση, και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας (ΕΥΡΑΤΟΜ) για συνεργασία σε θέματα χρήσης πυρηνικής ενέργειας.

Αποτέλεσμα εικόνας για ευρωπαικη οικονομικη κοινοτητα                   Αποτέλεσμα εικόνας για ευρωπαικη οικονομικη κοινοτητα

Την 1η Ιουλίου 1967 με τη Συνθήκη Συγχώνευσης (υπογραφή, 8.4.1965) οι τρεις Κοινότητες απέκτησαν μία ενιαία, ολοκληρωμένη θεσμική δομή, συγχωνεύοντας τα Συμβούλια Υπουργών, τις Επιτροπές και την Ανωτάτη Αρχή, σε ένα ενιαίο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και μία ενιαία Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αντίστοιχα. Παρόλα αυτά παρέμειναν νομικά ανεξάρτητες, αν και στο εξής έγιναν γνωστές στο σύνολό τους ως Ευρωπαϊκές Κοινότητες.

Η Δανία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο προσχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Ιανουαρίου 1973, αυξάνοντας τον αριθμό των κρατών μελών σε εννέα. Ο σύντομος, αλλά βάναυσος, αραβοϊσραηλινός πόλεμος τον Οκτώβριο του 1973 οδηγεί σε ενεργειακή κρίση και οικονομικά προβλήματα στην Ευρώπη. Τα τελευταία δεξιά δικτατορικά καθεστώτα στην Ευρώπη εξαλείφονται με την ανατροπή του Σαλαζάρ στην Πορτογαλία το 1974 και τον θάνατο του στρατηγού Φράνκο στην Ισπανία το 1975.

Αποτέλεσμα εικόνας για εοκ ζαππειο 1979

Η περιφερειακή πολιτική της ΕΕ αρχίζει να μεταφέρει τεράστια ποσά για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και υποδομών στις φτωχότερες περιφέρειες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυξάνει την επιρροή του στις υποθέσεις της ΕΕ και το 1979 όλοι οι πολίτες μπορούν, για πρώτη φορά, να εκλέξουν άμεσα τους εκπροσώπους τους. Τη δεκαετία του 1970 εντείνεται η καταπολέμηση της ρύπανσης. Η ΕΕ θεσπίζει κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος, εισάγοντας για πρώτη φορά την έννοια «ο ρυπαίνων πληρώνει».

1980 – 1989

Αποτέλεσμα εικόνας για πτωση του τειχους

Η Ευρώπη αλλάζει πρόσωπο – Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Η πολωνική συνδικαλιστική οργάνωση Solidarność (Αλληλεγγύη) και ο ηγέτης της Λεχ Βαλέσα γίνονται πασίγνωστα ονόματα σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο μετά τις απεργίες που διοργάνωσαν στα ναυπηγεία του Γκντανσκ το καλοκαίρι του 1980. Το 1981, η Ελλάδα γίνεται το 10ο μέλος της ΕΕ, ενώ η Ισπανία και η Πορτογαλία ακολουθούν πέντε χρόνια αργότερα. Το 1986 υπογράφεται η Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη. Πρόκειται για μια Συνθήκη που παρέχει τη βάση για ένα τεράστιο εξαετές πρόγραμμα με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που έχουν σχέση με την ελεύθερη ροή του εμπορίου διαμέσου των συνόρων της ΕΕ και δημιουργεί την «ενιαία αγορά». Στις 9 Νοεμβρίου 1989 σημειώνεται μια σημαντική πολιτική ανατροπή καθώς «πέφτει» το Τείχος του Βερολίνου και ανοίγουν τα σύνορα μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας για πρώτη φορά τα τελευταία 28 χρόνια. Αυτό οδηγεί στην επανένωση της Γερμανίας, καθώς η Ανατολική και η Δυτική Γερμανία γίνονται ένα κράτος τον Οκτώβριο του 1990.

1990 – 1999

Αποτέλεσμα εικόνας για ευρω         Αποτέλεσμα εικόνας για σεγκεν 1992

Μια Ευρώπη χωρίς σύνορα

Με την κατάρρευση του κομμουνισμού στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, οι Ευρωπαίοι αναπτύσσουν στενότερες σχέσεις γειτνίασης. Το 1993 η ενιαία αγορά ολοκληρώνεται με τις «τέσσερις ελευθερίες», δηλαδή την ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων, υπηρεσιών, προσώπων και κεφαλαίων. Τη δεκαετία του 1990 υπογράφονται επίσης δύο Συνθήκες: η Συνθήκη του Μάαστριχτ για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 1993, και η Συνθήκη του Άμστερνταμ, το 1999. Οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και για τη θέσπιση κοινών μέτρων σχετικά με την ασφάλεια και την άμυνα. Το 1995 η ΕΕ υποδέχεται τρία ακόμη νέα μέλη: την Αυστρία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Ένα μικρό χωριό του Λουξεμβούργου δίνει το όνομά του στις συμφωνίες του Σένγκεν, οι οποίες επιτρέπουν σταδιακά στους πολίτες να ταξιδεύουν χωρίς έλεγχο διαβατηρίων στα σύνορα. Εκατομμύρια νέοι σπουδάζουν σε άλλες χώρες με τη στήριξη της ΕΕ. Η επικοινωνία γίνεται ευκολότερη, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα και το διαδίκτυο.

2000 – 2009

Σχετική εικόνα

Περαιτέρω επέκταση

Το ευρώ είναι πλέον το νέο νόμισμα για πολλούς Ευρωπαίους. Αυτή τη δεκαετία ολοένα και περισσότερα κράτη υιοθετούν το ευρώ.

Η 11η Σεπτεμβρίου 2001 ταυτίζεται με τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»: αεροσκάφη στα οποία έχει γίνει αεροπειρατεία προσκρούουν σε κτίρια της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον. Οι χώρες της ΕΕ αρχίζουν να συνεργάζονται στενότερα για την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης εξαλείφονται τελικά με την προσχώρηση 10 νέων χωρών στην ΕΕ. Ακολουθούν, το 2007, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Τον Σεπτέμβριο του 2008 η παγκόσμια οικονομία πλήττεται από χρηματοπιστωτική κρίση. Η Συνθήκη της Λισαβόνας κυρώνεται από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και τίθεται σε ισχύ το 2009. Παρέχει στην ΕΕ σύγχρονα θεσμικά όργανα και πιο αποτελεσματικές μεθόδους εργασίας.

από το 2010 έως σήμερα

Αποτέλεσμα εικόνας για οικονομικη κριση εε brexit

Μια δεκαετία προκλήσεων

Η παγκόσμια οικονομική κρίση πλήττει σκληρά την Ευρώπη και ιδιαίτερα τις χώρες του Νότου όπως την Ισπανία και την Ελλάδα. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα επιβάλλονται τρία προγράμματα οικονομικής στήριξης με τεράστιο κοινωνικό κόστος. Τον Δεκέμβριο του 2012 απονέμεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Νόμπελ Ειρήνης. Η Κροατία γίνεται το 28ο μέλος της ΕΕ το 2013.

Η κλιματική αλλαγή παραμένει στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης και οι ηγέτες συμφωνούν στη μείωση των επιβλαβών εκπομπών. Το 2014 διεξάγονται οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εκλέγονται περισσότεροι ευρωσκεπτικιστές. Αποφασίζεται μια νέα πολιτική ασφαλείας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Ο θρησκευτικός εξτρεμισμός εντείνεται στη Μέση Ανατολή και σε διάφορες χώρες και περιοχές σε όλον τον κόσμο. Οδηγεί σε κοινωνική αναταραχή και πολέμους, που αναγκάζουν πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους και να αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη. Η ΕΕ δεν αντιμετωπίζει μόνο το πρόβλημα της φροντίδας των προσφύγων, αλλά γίνεται και στόχος πολλών τρομοκρατικών επιθέσεων.

H απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ε.Ε μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 οδηγεί την Ευρώπη στο να αναγνωρίσει τα σφαλματά της και να επαναπροσδιορίσει τους στόχους της και τις προοπτικές της.

Η εποχή που διανύουμε είναι περίεργη τόσο σε πολιτικό όσο και κοινωνικό επίπεδο. Τα οικονομικά προβλήματα, η αίσθηση της ανασφάλειας και η άνοδος ακραίων απόψεων διχάζουν την Ευρώπη και απομονώνουν τους λαούς. Η επέτειος των 60 χρόνων της Ηνωμένης Ευρώπης θα πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης ενός νέου οράματος, μίας νέας συμφωνίας των λαών της Ευρώπης.

“Η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί δια μιας, ούτε σε ένα συνολικό οικοδόμημα: θα διαμορφωθεί μέσα από συγκεκριμένα επιτεύγματα που θα δημιουργήσουν πρώτα μια πραγματική αλληλεγγύη.” Schuman (1950)

Γεννηθείς τον Οκτώβρη του ’96 εν Αθήναις. Σπουδάζω στο τμήμα των Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου.
Αγαπώ την αρθρογραφία και το ραδιόφωνο ενώ λατρεύω τα βιβλία και τα ταξίδια.