«Υπονοείς ότι είμαι τρελός;» – θα είναι η πιο συνηθισμένη απάντηση που θα ακούσετε από κάποιον, αν του προτείνετε να αναζητήσει ψυχολογική βοήθεια σε ειδικό. Η σύγχυση που δημιουργείται σε όλους μας όταν γίνεται λόγος για επίσκεψη στον ψυχολόγο οφείλεται κυρίως στην άγνοια και στην συσχέτιση του ψυχολόγου με τα βαριά ψυχικά νοσήματα και την τρέλα. Γιατί όμως η αναζήτηση ψυχολογικής στήριξης πρέπει να θεωρείται κάτι απολύτως φυσιολογικό, ακόμα και απαραίτητο;

Όλοι μας καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με μικρά ή μεγάλα προβλήματα, με αγχωτικές σκέψεις, με δυσάρεστα και δυσβάστακτα συναισθήματα. Όλα τα παραπάνω μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην διαβίωση και την συμβίωσή μας με άλλους ανθρώπους, στις συναναστροφές μας και στην εργασία μας. Αν τα θέματα αυτά συσσωρευτούν, δεν εξωτερικευτούν, και δεν αντιμετωπιστούν μπορεί σε βάθος χρόνου να εξελιχθούν σε αθεράπευτες παθήσεις. Εσύ θα το διακινδύνευες;

Για τους περισσότερους από εμάς η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο, όταν δεν βλέπουμε καλά, ή στον οδοντίατρο, όταν πονάει το δόντι μας είναι κάτι το αυτονόητο. Ωστόσο, κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε κάποια ψυχοσυναισθηματική δυσκολία η επίσκεψη σε κάποιο ψυχολόγο θεωρείται ταμπού. Οι άνθρωποι αρνούνται να επισκεφτούν κάποιον ειδικό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους εξαιτίας της γενικευμένης πεποίθησης πως οι ψυχολόγοι ασχολούνται μόνο με τρελούς, σχιζοφρενείς και καταθλιπτικούς. Σε μικρότερο αριθμό, οι ασθενείς μπορεί να φοβούνται την διαδικασία αλλαγής σκέψης, και την προσπάθεια που αυτή προϋποθέτει. Ακόμα, υπάρχει κόσμος που «τρέμει» στην σκέψη πως ο ψυχολόγος δεν θα τον βοηθήσει να λύσει τα προβλήματά του, αλλά ότι θα χειροτερέψει την κατάστασή του και θα τον αναγκάσει να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του δυστυχισμένος.

Τέλος, δεν είναι λίγοι όσοι μεταφράζουν την αναζήτηση ψυχολογικής στήριξης ως ένδειξη ανικανότητας, έλλειψης αποφασιστικότητας και «αδύναμου χαρακτήρα», προσπαθώντας να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, χωρίς να επιβαρύνουν και την «τσέπη» τους.

Στο σημείο αυτό, να ξεκαθαρίσουμε ότι ο ψυχολόγος δεν ασχολείται μόνο με καταθλιπτικούς και παράφρονες, αλλά ένα πολύ μεγάλο μέρος της δουλειάς του αφορά και απλό, καθημερινό κόσμο που αντιμετωπίζει προβλήματα συμπεριφοράς ή συναισθηματικές διαταραχές. Λανθασμένη είναι επίσης, η άποψη ότι ο ψυχολόγος θα προσπαθήσει να διεισδύσει στο μυαλό του ασθενούς και να αλλάξει τον τρόπο σκέψης και ζωής του. Το να καθοδηγήσει τον ασθενή προς μια πιο υγιή κατεύθυνση είναι το βασικό μέλημα του ψυχολόγου, και εφόσον ο ενδιαφερόμενος είναι συμβιβασμένος με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, η προσπάθεια που θα χρειαστεί να καταβάλει είναι απειροελάχιστη. Όσο πιο γρήγορα αποδεχθούμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, και δεν προσπαθούμε να το αρνηθούμε, τόσο πιο εύκολα θα το λύσουμε με την σωστή καθοδήγηση του ειδικού. Και φυσικά, όλοι όσοι θεωρούν πως η αναζήτηση επαγγελματικής ψυχολογικής βοήθειας υποδηλώνει αδυναμία χαρακτήρα, καλύτερα να το ξανασκεφτούν: το να κοιτάς στα μάτια το πρόβλημά σου και να επιθυμήσεις να το ξεπεράσεις φανερώνει μόνο γενναιότητα και αποφασιστικότητα. Αντίθετα, το να αποφεύγεις να το δεις και να το αποδεχθείς είναι η πραγματική ένδειξη αδυναμίας και δειλίας.

Πότε χρειάζομαι ψυχολόγο;

Ο ψυχολόγος κ. Βασιλειάδης αναφέρει:

* Η επίμονη αίσθηση του ανικανοποίητου
* Συναισθήματα μοναξιάς, θλίψης, αποτυχίας, έντασης και άγχους
* Δυσκολίες επικοινωνίας στις συζυγικές, οικογενειακές, εργασιακές και διαπροσωπικές σχέσεις
* Δυσκολία στον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση στόχων
* Προβλήματα που συνδέονται με τη συμπεριφορά του παιδιού, ή/και την επίδοση του στο σχολείο
* Ένταση και άγχος στην οικογένεια εξαιτίας της δυσκολίας των μελών της να αντιμετωπίσουν την ύπαρξη χρόνιων ασθενειών (AIDS/ HIV, καρδιοπάθειες, στειρότητα, διαβήτης, καρκίνος, κατά πλάκας σκλήρυνση, κ.α.)
* Δυσκολίες στον έλεγχο του θυμού (βίας κι επιθετικότητας)
* Προβλήματα λόγω κακοποίησης (σωματικής, συναισθηματικής, και/ή σεξουαλικής)
* Συχνές οικονομικές δυσκολίες
* Προβλήματα προσαρμογής στο σχολείο, στο χώρο δουλειάς (δυσκολίες με συνεργάτες, μειωμένη απόδοση, κ.λ.π.) και γενικότερα σε κάθε είδους αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή.

Αυτά είναι μερικά από τα καθημερινά προβλήματα που όταν μας απασχολήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, πιθανότατα θα προκαλέσουν συναισθηματικές δυσκολίες και θα χρειαστεί να αντιμετωπιστούν με την βοήθεια κάποιου ειδικού.

Μην αφήσετε μερικά «συννεφάκια» να καταστρέψουν την καθημερινότητά σας. Αναζητήστε βοήθεια χωρίς ντροπή, γιατί η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με την σωματική.

 

Γεννημένος το 96′ σπουδάζω στο Τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολούμαι με την αρθρογραφία και το ραδιόφωνο, ενώ είμαι μεγάλος φαν των σπορ. Το μεγάλο μου πάθος είναι η κιθάρα, και το τραγούδι.