Μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές, συμφέροντα πολλών δισεκατομμυρίων και επαναχάραξη συνόρων μαρτυρούν οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, με την κόντρα ΗΠΑ και Τουρκίας να συνεχίζεται.

Αποτέλεσμα εικόνας για εξοπλισμός ηπα σε κουρδους

 

Νέο πλήγμα στις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ φαίνεται να δημιουργεί η απόφαση των αμερικανών να εξοπλίσουν τους Κούρδους μαχητές στην Συρία. Η Τουρκία θεωρεί το YPG παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και παρά τις έντονες αντιδράσεις της Άγκυρας η απόφαση, ελήφθη από την Ουάσιγκτον για την ενίσχυση της επιχείρησης ανακατάληψης της Ράκας. Ο Ερντογάν, παρά τις διαβεβαιώσεις του ΝΑΤΟ περί αποτροπής πρόσθετων κινδίνων στην περιοχή, βλέπει σχέδιο διαμελισμού της χώρας με την δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδιστάν.

Η σύμπλευση των ΗΠΑ με Ισραήλ και Κούρδους ραγίζει το γυαλί με την Τουρκία η οποία δείχνει να έρχεται πιο κοντά με Ρωσία και Ιράν. Η Ρωσία στηρίζει την Τουρκία, ταυτίζοντας τους Κούρδους με το ISIS ενώ προχωρά και στην άρση των κυρώσεων με την προμήθεια πυραύλων S 400.

Η αλήθεια είναι οτι ο Ερντογάν βρίσκεται ενώπιον διεργασιών που στοχεύουν να αλλάξουν τα δεδομένα στην Μέση Ανατολή, και στην Νοτιανατολική Μεσόγειο. Οι δύο μεγαλύτερες χώρες της περιοχής, Τουρκία και Ιράν κατηγορούνται για υπόθαλψη αλλά και για συνεργασία με τους τζιχαντιστές του ISIS, οδηγώντας τις ΗΠΑ και την Ρωσία σε μια στρατηγική αποδυνάμωσης του ελέγχου της Μέσης Ανατολής από τα δύο αυτά κράτη. Βέβαια, η ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου είναι ο βασικότερος λόγος ανάμιξης καθώς η ενέργεια αποτελεί το κύριο συμφέρον των δύο υπερδυνάμεων.

Η δημιουργία του Κουρδιστάν θα αποτελούσε μια καθαρή υποχώρηση της ισχύς της Τουρκίας αλλά και του Ιράν, δημιουργώντας μια τεράστια εξαρτώμενη,από την Δύση, έκταση, πλούσια σε ορυκτό πλούτο αλλά προπύργιο για την ανάμιξη στα Ασιατικά ζητήματα με μελλοντικό ανταγωνιστή την Κίνα, ίσως και την Ινδία.  Οι χάρτες του ανεξάρτητου Κουρδιστάν, το οποίο θα αποτελεί αμερικανικό προτεκτοράτο, δείχνουν να έχει διέξοδο στην Μεσόγειο. Τα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κύπρου αλλά και της Κρήτης έχουν ενδιαφέρον για διεθνείς κολοσσούς όπως η Total και η Exxon Mobil. Η κατασκευή ενός αγωγού που θα διασχίζει αποκλειστικά το Κουρδιστάν θα ελέγχει την ροή ενέργειας στην Μέση Ανατολή αλλάζοντας την γεωστρατηγική των τελευταίων ετών.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για exxon mobil και τοταλ

Αποτέλεσμα εικόνας για κουρδισταν και πετρελαιο   Σχετική εικόνα

Γεννηθείς τον Οκτώβρη του ’96 εν Αθήναις. Σπουδάζω στο τμήμα των Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου.
Αγαπώ την αρθρογραφία και το ραδιόφωνο ενώ λατρεύω τα βιβλία και τα ταξίδια.