Μόλις βγήκαν τα αποτελέσματα των Πανελληνίων και είσαι έτοιμος να φτιάξεις το μηχανογραφικό σου. Οι δυνατοί μαθητές ξέρουν με απόλυτη ακρίβεια τη σειρά με την οποία θα δηλώσουν τις σχολές τους, ενώ οι πιο αδύναμοι (ή άτυχοι) βάζουν όποια σχολή βρουν μπροστά τους μπας και καταφέρουν να μπουν κάπου. Έχεις μπροστά σου ένα ολόκληρο καλοκαίρι να διασκεδάσεις και υποχρεωτικά να πας Πάρο ή Ίο με την παρέα σου, ενώ το άγχος και οι περίεργες σκέψεις θα σε βασανίζουν μέχρι και το τέλος του Αυγούστου, που θα βγουν και επίσημα οι βάσεις των σχολών. Ο κύβος ερρίφθη και πέφτει στο κεφάλι των μαθητών που οι σχολές τους ανέβασαν τα μόρια των βάσεών τους. Η τελική κατανομή των μαθητών γίνετε και γνωστοποιείται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας (η οποία για να φορτώσει θέλει κανά μισάωρο…). Φωνές, κραυγές, υστερίες! Πέρασε το παιδί Πολυτεχνείο… πέρασε η κόρη μου Πάντειο… χωρίς όμως να καταλαβαίνουν ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα…

Γυρνάς από τις διακοπές και το μόνο πράγμα που σκέφτεσαι είναι το πότε θα πας να δεις σπίτια (αν μιλάμε για επαρχία) και την σχολή σου. Η πρώτη επαφή με την σχολή σου είναι σχεδόν τρομακτική, δεδομένου ότι η μετάβαση από το μικρό και κομψό κτίριο του Λυκείου σου στους τεράστιους διαδρόμους και τα αμφιθέατρα είναι τεράστια. Τις μέρες των εγγραφών η γραμματεία της σχολής σου θα είναι γεμάτη από ψάρακες σαν κι εσένα και μπορεί ξώφαλτσα να πετύχεις κανένα κακόκεφο καθηγητή… Παράλληλα όλα τα κομματικά κοράκια είναι έτοιμα να σε κατασπαράξουν και να αποσπάσουν πληροφορίες για εσένα. ΠΡΟΧΟΣΗ: Μην πέσεις στην παγίδα και τους δώσεις το κινητό σου! Ένα facebook και πολύ τους είναι!!! Έχουμε φτάσει τέλη Σεπτέμβρη και οι σχολές είναι και επίσημα έτοιμες να υποδεχτούν το καινούργιο κρέας… Πρώτο μάθημα θεωρίας και δεν ξέρεις κανέναν από εκεί μέσα! Σε πιάνει πανικός! Δε ξέρεις τι να κάνεις. Μήπως εκείνα τα γίδια που έλεγε ο παππούς σου να τα έχει ακόμα; Ψυχραιμία με τις θεωρίες! Και σε καμία θεωρία να μην πας δεν θα σε σκοτώσουν κιόλας! Άσε που ένα μεγάλος μέρος της ύλης συνήθως οι καθηγητές το ανεβάζουν στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των σχολών. Η προσαρμογή θα σου πάρει λίγο καιρό, αλλά το σημείο στο οποίο χάνουμε όλες τις μπάλες είναι στα εργαστήρια.

Στην αρχή θα μπεις σε μια μεγάλη αίθουσα με περίεργα μηχανήματα και εξαρτήματα. Το πρώτο μάθημα θα είναι μια τυπική ενημέρωση, η οποία γίνεται μόνο για να μην τινάξεις μελλοντικά το εργαστήριο στον αέρα. Μετά την ενημέρωση θα πιστεύεις ότι τα πράγματα είναι πιο απλά από όσο τα περιγράφω. Νομίζεις γατάκι!! Θα πήξεις στις μετρήσεις και στις τεχνικές εκθέσεις για να αποδείξεις στους καθηγητές των εργαστηρίων ότι ξέρεις τι κάνεις. Ο βαθμός κάθε εργασίας σου που θα παραδίδεις πολύ δύσκολα θα ξεπερνάει το επτά ενώ ο χρόνος προετοιμασίας της θα είναι το λιγότερο ένα δίωρο! Ο βασικότερος λόγος που τα εργαστήρια θα σε τσαντίσουν είναι γιατί η επεξεργασία και ο σχολιασμός των μετρήσεων είναι μια διαδικασία πολύ κουραστική. Ο άλλος λόγος που τα εργαστήρια θα σε κουράσουν, είναι γιατί απαιτούν απόλυτη συγκέντρωση και προσοχή κατά την διάρκεια των μετρήσεων, ειδικά όταν χρησιμοποιείς ευαίσθητα μηχανήματα ή ισχυρά χημικά. Επιπροσθέτως απαιτούν υποχρεωτική παρακολούθηση. Πέρα όμως από αυτά, θα καταλάβεις σε βάθος χρόνου ότι τα εργαστήρια θα σου δώσουν ουσιαστικές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο που μελετάς. Επιπλέον, σε κάθε εργαστηριακή μελέτη εμπεριέχεται πάντα ο συντελεστής του σφάλματος ο οποίος δεν εμφανίζεται ούτε αναλύεται στις θεωρίες.

Για να δούμε λίγο πιο σοβαρά τα πράγματα, σίγουρα δεν είναι τόσο άσχημη η φοιτητική ζωή. Απλά δεν είναι και τόσο ρόδινη όσο μας περιγράφουν. Επιπλέον, αυτά που θα ακούσεις για τη φοιτητική ζωή, σε κάποιες σχολές επαληθεύονται, ενώ σε άλλες έχουν μηδενικό αντίκρισμα. Είναι πολύ ωραίο να σπουδάζεις και να μελετάς ένα επιστημονικό κλάδο που τον έχεις επιλέξει μόνος σου. Και θα καταλάβεις σύντομα ότι εκεί το διάβασμα αποκτά ουσιαστικό ενδιαφέρον. Όταν μελετάς το αντικείμενο που αγαπάς είσαι πιο αποδοτικός. Για αυτό να είσαι σίγουρος για τις επιλογές σου κατά την συμπλήρωση του μηχανογραφικού, έτσι ώστε να έχεις μια υγιή και δημιουργική φοιτητική ζωή.

Γεννημένος το ’97 και φανατικός λάτρης της ροκ μουσικής! Σπουδάζω στο τμήμα των Ηλεκτρονικών Μηχανικών στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Αθήνας. Δηλώνω τρελά ερωτευμένος με το τραγούδι, το πιάνο και κάθε πληκτροφόρο όργανο!