Αποτέλεσμα εικόνας για γιλντιριμ τσιπρας

Στην Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός χωρίς όμως ουσιαστική ατζέντα για τα κρίσιμα ζητήμα στην Μέση Ανατολή ή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κύριως σκοπός, η επίσκεψη στην Θράκη. 

Στις κοινές δηλώσεις ο κος Γιλντιρίμ μίλησε για αμφότερες παραβιάσεις στο Αιγαίο αλλά και για μια κοινή εκμετάλλευση των κοιτασμάτων ως  παγκόσμια κληρονομία. Oι προκλητικές δηλώσεις  του Μπιναλί Γιλντιρίμ σχετικά με τους 8 διαφυγώντες αξιωματικούς όσο και για για τις παραβιάσεις των ελληνικών θαλασσίων και εναερίων συνόρων αποδεικνύουν την αδιάλλακτη στάση της τουρκικής κυβέρνησης. Βέβαια, ο βασικός λόγος της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού είναι η Θράκη. Η κυβέρνηση Ερντογάν θεωρεί προπύργιο των Γκιουλενιστών την μουσουλμανική μειονότητα και φοβάται  οτι πλέον δεν μπορεί να ασκεί όση επιρροή ασκούσε στο παρελθόν. Επιπλέον, η συνάντηση με τον Λεβέντ  Σαδίκ (υιό του Αχμέτ Σαδίκ), ο οποίος υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Θράκης , δείχνει την στήριξη της Τουρκίας στα αλητρωτικά κινήματα της περιοχής που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια.

Ενέργεια

Οι έρευνες των πολυεθνικών Exxon Mobil και Total στην κυπριακή ΑΟΖ  αλλά και η απομόνωση της Τουρκίας από τις διεργασίες στην Μέση Ανατολή έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση η οποία μπορεί να πλήξει άμεσα την κυβέρνηση Ερντογάν στο εσωτερικό της. Οι λεονταρισμοί μέσω απειλής θερμού επεισοδίου στην Κύπρο ή η στήριξη στο Κατάρ αποτελούν σπασμωδικές κινήσεις μιας αδιέξοδης στρατηγικής.

Γεωπολιτικές εξελίξεις και το Κυπριακό

Στις 18/7  έλαβε χώρα στη βόρεια Συρία, στο de facto αυτόνομο Κουρδιστάν, μια σύσκεψη ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τους Κούρδους, με θέμα τα κοιτάσματα της Συρίας και του Ιράκ αλλά και την ίδρυση ανεξάρτητου Κουρδιστάν.

Παράλληλα ο διεθνής παράγοντας πιέζει να ληθεί το θέμα της Κύπρου, με την πιθανή δημιουργία ενός νέου κράτους με την σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας έτσι ώστε να μην παρεμβαίνει στην κυπριακή ΑΟΖ. Βέβαια, μια τέτοια λύση είναι αρκετά επισφαλής τόσο για τα ελλαδικά συμφέροντα όσο και για την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία.

Επομένως, η Κύπρος ίσως αποτελέσει το αντίδωρο στην Τουρκία για να δεχθεί την ίδρυση του Κουρδιστάν, καθώς μια νέα Κυπριακή Δημοκρατία με την μισή διακυβέρνηση να είναι στα χέρια των Τουρκοκυπρίων δημιουργεί νέα δεδομένα. Αυτό είναι ένα σενάριο αρκετά επίφοβο καθώς τα μεγάλα συμφέροντα στην περιοχή τείνουν να οδηγήσουν σε λύσεις που θα δυσχεράνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για νεο κουρδισταν                        Σχετική εικόνα

 

 

Γεννηθείς τον Οκτώβρη του ’96 εν Αθήναις. Σπουδάζω στο τμήμα των Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου.
Αγαπώ την αρθρογραφία και το ραδιόφωνο ενώ λατρεύω τα βιβλία και τα ταξίδια.