Ο πιο ανυπόφορος καύσωνας των τελευταίων 10 χρόνων ξεκινάει σήμερα σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, και αναμένεται να «κάψει» όλη τη χώρα τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή.

Το θερμόμετρο μέσα και στις επόμενες ώρες αναμένεται να «αγγίξει» τους 45 βαθμούς Κελσίου, με την ΕΜΥ να προειδοποιεί εδώ και μερικές μέρες για το φαινόμενο αυτό, και το Υπουργείο Υγείας να εκδίδει επείγουσα ανακοίνωση.

Οι ειδικοί κάνουν ήδη λόγο για το θερμότερο κύμα καύσωνα των τελευταίων χρόνων, καθώς και αναφέρονται σε ένα φαινόμενο που θα καταγραφεί στην ιστορία. Ακόμα, επισημαίνουν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί από την Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή, καθώς με τόσο υψηλές θερμοκρασίες παραμονεύει ο κίνδυνος της θερμοπληξίας. Η θερμοπληξία πρόκειται για μια επείγουσα κατάσταση πολύ πιο σοβαρή από την ηλίαση, η οποία θέτει τη ζωή σε άμεσο κίνδυνο και σημαίνει διατάραξη του φυσιολογικού συστήματος που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος.

Ο αναπληρωτής γραμματέας επιστημονικών φορέων της ΝΔ υποστηρίζει πως σε ορισμένες περιοχές της χώρας ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 45, ενώ επισημαίνει πως ο καύσωνας δεν θα είναι εξπρές αλλά, θα μας επηρεάσει για 100 ολόκληρες ώρες!

Φιλοξενία ευπαθών ατόμων

Κλιματιζόμενες αίθουσες για τη φιλοξενία, ευπαθών ατόμων, ανοίγουν από τις 28/06 οι Δήμοι, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που προβλέπονται να επικρατήσουν.

Στον Δήμο Αθηναίων, έως και την Κυριακή θα είναι ανοικτές, από τις 10:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ, κλιματιζόμενες αίθουσες στις Λέσχες Φιλίας Αγίου Παύλου, Κουκακίου, Νέου Κόσμου, Παγκρατίου, Άνω Πετραλώνων, Κολοκυνθούς, Αγίου Ελευθερίου, Αγίου Μελετίου και Αμπελοκήπων.

Για περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ο Δήμος Αθηναίων ζητεί από τους πολίτες να απευθύνονται στον τετραψήφιο αριθμό 1595.

Στον Πειραιά, από τις 08:00 το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ, θα είναι ανοιχτή μέχρι και την Κυριακή, κλιματιζόμενη αίθουσα στο Β1 Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης. Επίσης, όλο το 24ωρο και μέχρι τη Δευτέρα, η δομή φιλοξενίας αστέγων «Υπνωτήριο Πειραιάς Λιμάνι Αλληλεγγύης».

 

 

Φοιτητική ιστοσελίδα με όραμα, που παρέχει ενημέρωσηψυχαγωγία και web radio ζωντανά από την καρδιά της Αθήνας