Σε ναυάγιο οδηγήθηκαν οι προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού ζητήματος κλείνωντας έναν φαύλο κύκλο αέναων και μη καρποφόρων συζητήσεων. Η Τουρκία αφού  υπονόμευσε τις διαδικασίες στο Κράν Μοντανά, προχωρά σε απειλές κατά των εταιριών που θα ξεκινήσουν τις γεωτρήσεις στα θαλάσσια οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για κυπριακό οικοπεδο 11

Η προσπάθεια των τελευταίων μηνών στην Γενεύη για την εξεύρεση μιας δημοκρατικής και δίκαιης λύσης φαίνεται να έχει αποτύχει κατά κράτος.  Η Τουρκία ήταν φανέρο πως  δεν επεδίωκε την επίλυση του προβλήματος αλλά ούτε και να προβούν σε άλλες ενέργειες που θα διατάρασσαντο υπάρχων status quo. Παρ΄όλα αυτά, το πραγματικό πρόβλημα του νησιού είναι το διεθνές νομικό πρόβλημα κατοχής και εισβολής του βόρειου τμήματος της χώρας. Αυτό, ίσως να φαίνεται λεπτομέρεια σε αρκετούς κύκλους πολιτικών ή ακαδημαικών αλλά αποτελεί την βάση για την εγκαθίδρυση μιας βιώσιμης λύσης.

Η ελληνική πλευρά λειτουργώντας με ορθολογικό τρόπο έθεσε τα θέματα ασφαλείας και κατοχικών στρατευμάτων, δηλαδή τα παρεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας και του κατοχικού στρατού. Στηρίζοντας τα ψηφίσματα του ΣΑ των Ηνωμέων Εθνών, που καταδικάζουν την εισβολή και δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος, η Ελλάδα και η Κύπρος  δρούν ως  εγγυητές της διεθνούς νομιμότητας. Εαν η ελληνική πλευρά αποδέχετο τις τουρκικές απαιτήσεις θα δημιουργούταν νέα νομολογία η οποία δεν θα επηρέαζε μόνον τον ελληνισμό αλλά και άλλα ανοικτά ζητήματα όπως στο Κόσοβο, στην Αμπχαζία, στην Ν. Οσετία αλλά και στην Κριμαία.

Η πολιτική Ερντογάν δείχνει να θέλει να δημιουργήσει ένα χάος στην γύρω περιοχή καθώς υποστηρίζει τον αλβανικό εθνικισμό στα Σκόπια (Ουτσεκά), παρεμποδίζει τις επιχειρήσεις στην Συρία και στο Ιράκ, ανεβάζει εντάσεις στο Αιγαίο και απαξιώνει το κυπριακό. Ο λόγος είναι η ειλημμένη απόφαση για την δημιουργία κουρδικού κράτους στα νότια σύνορα της Τουρκίας. Επομένως, ο Ερντογάν θέλει να παρουσιαστεί ως ο κατάλληλος συνομιλητής στην περιοχή που θα εγγυηθεί την σταθερότητα με αντάλλαγμα την μη δημιουργία Κουρδιστάν.

Αποτέλεσμα εικόνας για κυπριακό οικοπεδο 11

Γεννηθείς τον Οκτώβρη του ’96 εν Αθήναις. Σπουδάζω στο τμήμα των Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου.
Αγαπώ την αρθρογραφία και το ραδιόφωνο ενώ λατρεύω τα βιβλία και τα ταξίδια.