Η νέα πυρηνική δοκιμή από το καθεστώς δημιούργησε αντιδράσεις από τις ΗΠΑ, ανεβάζοντας τους τόνους, τουλάχιστον σε ρητορικό επίπεδο, αφήνοντας υπονοούμενα ακόμα και για στρατιωτική επέμβαση.

Για την ιστορία, η Βόρεια Κορέα απέκτησε πυρηνικά το 2006 πραγματοποιώντας την πρώτη πυρηνική της δοκιμή. Από τότε ο ΟΗΕ μέσω του ΣΑ ξεκίνησε τις κυρώσεις κατά του καθεστώτος της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Το 2009 γίνεται η δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου Τaepodong 2 με ακτίνα βολής 3000 km.  Η δεύτερη πυρηνική δοκιμή έγινε τον Μάιο του 2009 με διπλάσια ισχύ από την πρώτη. Τον Φεβρουάριο του 2013 γίνεται η τρίτη δοκιμή με σεισμό 5 ρίχτερ. Τον Ιανουάριο του 2016 ακολουθεί η τέταρτη ενώ το 2017 ακολουθεί πληθώρα εκτόξευσευεων βαλιστικών πυραύλων.

Αποτέλεσμα εικόνας για βορεια κορεα

Το γεωστρατηγικό παιχνίδι

Ο σκοπός του Κιμ Γιονκ Ουν είναι η μεθοδευμένη περιφρόνηση των απειλών αλλά και των κυρώσεων των ΗΠΑ στα πλαίσια της αναδειξής της Β. Κορέας σε περιφερειακή δύναμη μέσω της πυρηνικής της υπεροπλίας. Την ίδια στιγμή ο Donald Trump δείχνει μια αμφίσημη πολιτική καθώς από την μία μιλάει για στρατιωτική επέμβαση και από την άλλη για διαπραγματεύσεις με το καθεστώς. Το ιδανικό σενάριο για την Βόρεια Κορέα θα ήταν να σύρει τις ΗΠΑ σε μια απευθείας διαπραγμάτευση συνεχίζοντας παράλληλα το πυρηνικό της πρόγραμμα με στόχο την πλήρη θωράκιση της χώρας.

Αποτέλεσμα εικόνας για κορεα κινα  Σχετική εικόνα

Όσον αφορά το σενάριο περί στρατιωτικής εμπλοκής οι πιθανότητες είναι στατιστικές. Αν η Βόρεια Κορέα επιτεθεί πρώτη είτε σε αμερικανικό έδαφος είτε σε σύμμαχο της είναι βέβαιο οτι η απάντηση των ΗΠΑ θα είναι συντριπτική μη διασφαλίζοντας την επιβίωση του καθεστώτος. Αντιθέτως, εαν οι ΗΠΑ πραγματοποιήσουν προληπτικό πλήγμα μπορεί να προκαλέσουν τον θάνατο αμάχων καθώς οι στρατιωτικές βάσεις είναι μετακινούμενες και κοντά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Επιπλέον, η απάντηση από πλευράς της Β. Κορέας κατά των δύο σημαντικότερων συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή, δηλαδή της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, θα πλήξουν το κύρος των ΗΠΑ οτι είναι ανίκανες να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των συμμάχων τους, πόσο μάλλον την εδαφική τους ακεραιότητα.

Ο ρόλος της Κίνας

Η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο σύμμαχο της Βόρειας Κορέας καθώς αγοράζει το 90% των εξαγωγών της.  Εξάλλου υπάρχει σύμφωνο στήριξης σε περίπτωση πολέμου με ισχύ ως το 2021.

Οι Κινέζοι όντας ο στενότερος συνομιλητής με το καθεστώς θεωρούν πως η πλήρης απομονωσή του θα το καθιστούσε ακόμα πιο επικίνδυνο και απρόβλεπτο. Επιπροσθέτως, η Κίνα βλέπει τις κινήσεις της Βόρειας Κορέας ως θετικές για τα κινεζικά συμφέροντα καθώς δημιουργούν πλήγμα στην αμερικανική ισχύ στην περιοχή, συνεπώς και στην πρωτοκαθεδρία της. Η Κίνα έχοντας ως στόχο την αναδειξή της σε ηγέτιδα δύναμη στον Ειρηνικό, στηρίζει τις τακτικές της Πιον Γιανκ. Είναι η εφαρμογή του ρητού ΄΄ο εχθρός του εχθρού είναι φίλος΄΄.

 

 

Γεννηθείς τον Οκτώβρη του ’96 εν Αθήναις. Σπουδάζω στο τμήμα των Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου.
Αγαπώ την αρθρογραφία και το ραδιόφωνο ενώ λατρεύω τα βιβλία και τα ταξίδια.