Αποτέλεσμα εικόνας για καταλονία

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου έδωσε συντριπτική υπέροχή του “ναι”  για την ανεξαρτησία της Καταλονίας που εξελίχθηκε σε αιματοκύλισμα με την ισπανική αστυνομία, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο, να ασκεί αναίτια, αδικαιολόγητη και αχρείαστη βία. Βέβαια, η προσέλευση δεν ξεπέρασε το 42%  και δεν κατάφερε να εκφράσει  όλους τους Καταλανούς. Στο ηθικό πεδίο πάντως οι Καταλανοί έχουν κερδίσει σε βάρος του Μαριάνο Ραχόι.

Γιατί ζητείται ανεξαρτησία;

Η Καταλονία με 7,5 εκατ. κατοίκους απολαμβάνει ήδη σήμερα μεγαλύτερη αυτονομία από πολλές άλλες περιφέρειες της Ισπανίας, διαθέτοντας δική της αστυνομία και δικό της σύστημα Παιδείας.  Πριν από την οικονομική κρίση του 2008 το αίτημα περί απόσχισης ήταν σε περιορισμένο ποσοστό, κάτι το οποίο άλλαξε κατά τα χρόνια της ύφεσης. Η Καταλονία αποτελώντας το 20 % του ΑΕΠ της Ισπανίας όντας η πλουσιότερη περιφέρεια συνεισφέρει περισσότερα χρήματα στην Μαδρίτη για να βοηθηθούν οι φτωχότερες περιφέρειες. Ο οικονομικός παράγοντας αποτελεί τον κύριο λόγο απόσχισης ο οποίος ενισχύεται με νεοεθνικιστικά σύμβολα.

Γιατί η Μαδρίτη αντιμετώπισε με βία την διαδικασία; 

Αποτέλεσμα εικόνας για καταλονία ξυλο

Μόνο κερδισμένος δεν μπορεί να θεωρηθεί ο ισπανός πρωθυπουργός καθώς οι εικόνες με τους αιμόφυρτους πολίτες δεν τιμά ένα δημοκρατικό κράτος μέλος της Ε.Ε. Ο Μαριάνο Ραχόι θέλοντας να μην παραχθεί ένα δεδικασμένο αποτέλεσμα που θα αποτελούσε διαπραγματευτικό χαρτί των καταλανικών αρχών σε ένα μελλοντικό τραπέζι διαπραγμάτευσης απάντησε με έντονη αστυνομική καταστολή. Παρ΄όλα αυτά, η κυβέρνηση της Μαδρίτης έχει το νομικό πλεονέκτημα καθώς το δημοψήφισμα είχε κριθεί αντισυνταγματικό από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας, δεν υπήρξε διεθνής υποστήριξη για την διεξαγωγή του, ενώ ο χαρακτήρας του ήταν μη δεσμευτικός και δεν πληρεί τα προαπαιτούμενα που ορίζει το διεθνές δίκαιο περί αυτοδιάθεσης.

Επομένος, ο βασικός λόγος που ο Ραχόι κατέφυγε στην βία ήταν η πολιτική πίεση που του ασκείτε από τους συντηριτικούς εσωκομματικούς κύκλους.

Η αντίδραση της Ε.Ε. και το Δόγμα Μπαρόζο

Η Ε.Ε. αντέδρασε χλιαρά λέγοντας σε ανακοινωσή της οτι πρόκειται για εσωτερικό θέμα της Ισπανίας. Από το 2004 ισχύει το δόγμα Μπαρόζο, το οποίο πήρε το όνομά του από τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν. Σύμφωνα με αυτό, ένα νέο κράτος το οποίο προκύπτει από απόσχιση από κάποιο κράτος-μέλος της ΕΕ και κηρύσσει την ανεξαρτησία του δεν αποτελεί τμήμα της ΕΕ και πολύ περισσότερο δεν είναι αυτοδικαίως νέο μέλος. Στη διατύπωση αυτή είχε προβεί ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ώστε να παρεμποδιστούν αυτονομιστικά κινήματα στη βελγική Φλάνδρα, στη χώρα των Βάσκων, στη βόρεια Ιρλανδία, στη βόρεια Ιταλία και την Καταλονία.

Σε περίπτωση πάντως που η Καταλονία ανεξαρτητοποιούνταν θα μπορούσε να καταθέσει αίτηση για ένταξη στην ΕΕ. Η διαδικασία ένταξης θα διαρκούσε χρόνια. Κυρίως όμως θα έπρεπε να συμφωνήσει και η Ισπανία στη διεξαγωγή των συνομιλιών. Ειδικοί, επιχειρήσεις και τράπεζες στην Καταλονία θεωρούν πως η περιφέρεια δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει οικονομικά εάν δεν παραμείνει μέρος της Ισπανίας. Οι εξαγωγές αυτοκινήτων που κατασκευάζονται σε καταλανικά εργοστάσια διοχετεύονται κυρίως στις χώρες-μέλη της ΕΕ. Ως τρίτη χώρα, η Καταλονία θα έπρεπε να πληρώσει δασμούς και να κλείσει σχετική εμπορική συμφωνία με την ΕΕ.

Τι μέλλει γενέσθαι

Είναι προφανές πως οι βίαιες σύγκρουσεις οδηγούν μόνον σε αδιέξοδα. Η (μονομερής) ανεξαρτησία δεν αποτελεί σταθερή και βιώσιμη λύση καθώς κανείς δεν θα αναγνωρίσει την Καταλονία ως ανεξάρτητο κράτος τουλάχιστον τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. Η λύση ίσως να είναι η μετατροπή της Ισπανίας σε ομοσπονδιακό κράτος.  Η ιστορία πάντως αποτελεί τον μεγαλύτερο σύμβουλο. Ο ισπανικός εμφύλιος την δεκαετία του ΄30 είχε ως αφορμή την ανεξαρτησία της Καταλονίας, οπότε οι δύο πλευρές θα πρέπει να επενδύσουν στον διάλογο και την συνεννόηση.

Γεννηθείς τον Οκτώβρη του ’96 εν Αθήναις. Σπουδάζω στο τμήμα των Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου.
Αγαπώ την αρθρογραφία και το ραδιόφωνο ενώ λατρεύω τα βιβλία και τα ταξίδια.