Πριν από λίγες ημέρες τέθηκε το ζήτημα της αναστολής διανομής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ για το χειμερινό εξάμηνο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους. Το θέμα αυτό πήρε μεγάλες διαστάσεις, όταν ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ) υπερψήφισε την Τρίτη 3/10/2017 το τέλος της δωρεάν διανομής των επιστημονικών συγγραμμάτων στους φοιτητές.

Ο  γενικός γραμματέας του συλλόγου, Θάνος Ψυχογιός τόνισε σε συνέντευξή του, πως οι αντοχές τους σε οικονομικό επίπεδο βιβλίων έχουν εξαντληθεί. Όπως αναφέρει, το υπουργείο Παιδείας χρωστάει όλο το περσινό, πανεπιστημιακό έτος (2016-17),  κόστος το οποίο ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπάρχουν και αρκετοί συνάδελφοι, στους οποίους οφείλονται 5-6 εκατομμύρια για το προπέρσινο εαρινό έτος του 2015-16. Όλα αυτά οδηγούν σε σημαντικά για τους εκδότες εμπόδια στην παραγωγή βιβλίων, για αυτό εξάλλου και αποφάσισαν να προβούν σε κάτι τέτοιο.

Από την άλλη το Υπουργείο Παιδείας υποστήριξε πως η παραπάνω δήλωση αποτελεί έναν ωμό εκβιασμό των εκδοτικών οίκων, που έχουν στη διάθεσή τους χιλιάδες τίτλους βιβλίων και εισπράττουν εδώ και χρόνια τη μερίδα του λέοντος (50%) των 60 εκατομμυρίων ευρώ που δαπανά ετησίως το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τη δωρεάν παροχή συγγραμμάτων στους φοιτητές. Το Υπουργείο διαβεβαιώνει τους φοιτητές ότι θα συνεχίσει τη δωρεάν παροχή όλων των συγγραμμάτων, χωρίς να υποκύψει στους πολιτικούς εκβιασμούς, τηρώντας παράλληλα τη νομιμότητα και τους κανόνες διαφάνειας τις οποίες προφανώς δεν θέλουν διάφοροι εκδότες. Διαχρονικά υπάρχουν καθυστερήσεις στην αποπληρωμή, αφού ο όγκος των περίπου 2 εκατομμυρίων συγγραμμάτων που διανέμονται κάθε χρόνο με τα αντίστοιχα παραστατικά, δελτία αποστολής και τιμολόγια, είναι τεράστιος.

Ποια μπορεί να είναι η θέση των σπουδαστών σε αυτό το πιθανό σκηνικό;

Κάθε χρόνο οι φοιτητές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, στις αρχές ενός ακαδημαϊκού έτους, κάνουν μέσω του συστήματος του Εύδοξου, τη δήλωση των συγγραμμάτων που πρόκειται να χρειαστούν στα μαθήματά τους και τα προμηθεύονται από τα συνεργαζόμενα βιβλιοπωλεία. Με το ζήτημα αυτό που τέθηκε πριν λίγες ημέρες, οι φοιτητές, σε περίπτωση που θα ίσχυε η αναστολή διανομής των συγγραμμάτων θα αντιμετώπιζαν ένα πολύ σοβαρό θέμα, καθώς θα ήταν σχεδόν απαραίτητη η αγορά από τους ίδιους, τουλάχιστον ενός βιβλίου κάθε φορά, για το κάθε μάθημα, του κάθε εξαμήνου. Υπενθυμίζοντας πως το κόστος ενός μέσου επιστημονικού βιβλίου μπορεί κάλλιστα να κυμαίνεται στα 80-120 ευρώ και υποθέτοντας πως το κάθε εξάμηνο αποτελείται από 6 μαθήματα, ο ετήσιος λογαριασμός του κάθε σπουδαστή, εύκολα θα ξεπερνούσε τα 500 ευρώ. Εάν σκεφτεί κανείς πως πολλά από αυτά τα συγγράμματα είναι απαραίτητα για να μπορέσει για παράδειγμα, ένας φοιτητής της νομικής σχολής, να περάσει κάποια μαθήματα, καθότι η παρουσία του αντίστοιχου βιβλίου είναι αναπόσπαστο εργαλείο του φοιτητή και συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι ζούμε σε χώρα η οποία παρέχει δωρεάν παιδεία, μπορεί εύκολα να αναλογιστεί κανείς τη δύσκολη αυτή κατάσταση στην οποία θα βρισκόταν ένας προπτυχιακός και πως κάτι πάει λάθος.


Εν τέλει, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Γιώργος Αγγελόπουλος, κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία φοιτητικών συλλόγων, έδωσε τη διαβεβαίωσή του, πως τα πανεπιστημιακά συγγράμματα θα διανεμηθούν κανονικά και δωρεάν σε όλους τους φοιτητές, αφού συμφωνήθηκε με τον ΣΕΕΒΙ να υπάρξουν νέοι τρόποι τιμολόγησης τους, ώστε να γίνεται συντομότερα η διαδικασία αποπληρωμής, τηρώντας απαρέγκλιτα τη νομιμότητα και τη διαφάνεια ως προς τους ελέγχους.

Πιθανόν το όλο σκηνικό από την πλευρά του ΣΕΕΒΙ, να μην ήταν όντως μια τελεσίδικη απόφαση, αλλά μια “απειλή” προς το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να εισακουστούν στους υπεύθυνους και να αποπληρωθούν οι εκδότες που προφανώς δεν έχουν πληρωθεί εδώ και ολόκληρα ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Γεννημένος το ’97 και φίλος κάθε μορφής τέχνης. Σπουδάζω στο τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Αθήνας. Ασχολούμαι με το ραδιόφωνο και τους Η/Υ και έχω ως χόμπι τη φωτογραφία. Η αρθρογραφία για μένα είναι ένας τρόπος έκφρασης. Αγαπώ τα ταξίδια, τις ταινίες και την καλή παρέα. Η μεγαλύτερη αδυναμία μου, είναι η μουσική, το τραγούδι και η κιθάρα.