Η γιορτή της αγάπης, όπου ο καθένας απλόχερα προσφέρει υλικά αγαθά και ευχές,  είναι εδώ. Η μαγεία των Χριστουγέννων σε έχει περικυκλώσει και βρίσκεται παντού. Οι εικόνες των Χριστουγέννων είναι γνωστές σε όλους μας· στολισμένα δέντρα, γλυκά, χιόνια, χριστουγεννιάτικη λάμψη και φωτάκια… πολλά φωτάκια…

   Για ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού τα Χριστούγεννα αποτελούν δίκοπο μαχαίρι. Αυτοί δε νιώθουν χαρούμενοι τις ημέρες των Χριστουγέννων και ανταμώνουν τα Χριστούγεννα με κατεβασμένο κεφάλι. Αν λοιπόν ανήκεις σε αυτό το ποσοστό, πιθανότατα η μελαγχολία των Χριστουγέννων δεν σε ξέχασε ούτε φέτος. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να νιώσει κανείς τη μελαγχολία των Χριστουγέννων. Η υπερβολική κούραση που επιβάλλουν οι ημέρες, οι υψηλές προσδοκίες για σχέδια με την οικογένεια ή με φίλους αλλά και τα διαφημιστικά σποτ με τα μηνύματα αγάπης και χαράς δημιουργούν πίεση και άγχος.

   Η μελαγχολία των φετινών Χριστουγέννων συνδέεται και με τα προηγούμενα Χριστούγεννα, όπου πάνω στον ενθουσιασμό του νέου έτους πάρθηκαν αποφάσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Έτσι, τα Χριστούγεννα δημιουργούν κενότητα εξαιτίας προηγούμενων φιλοδοξιών. Η αυτοκριτική, η αξιολόγηση των πράξεών μας και ο απολογισμός της χρονιάς μάς οδηγούν σε απόγνωση, καθώς αποτυχίες, επιτυχίες και απώλειες περνούν από μπροστά μας.

   Τις ημέρες των Χριστουγέννων η νοσταλγία για συγκεκριμένα πρόσωπα γιγαντώνεται, κάνοντάς μας να νιώθουμε περισσότερο μόνοι. Το αίσθημα της απώλειας, το βάρος του χαμού ενός αγαπημένου προσώπου είναι πιο έντονα αυτές τις ημέρες· και αν κάποτε είχες μάθει να είσαι μαζί τους, πλέον πρέπει να συμβιβαστείς στην ιδέα ότι θα λείπουν, ότι θα είστε χωριστά. Η έλλειψη και ο χωρισμός από αυτά τα πρόσωπα δημιουργούν μια στεναχώρια, η οποία μας συνοδεύει περισσότερο αυτές τις ημέρες. Αν ανήκεις, επομένως, στην κατηγορία των ανθρώπων που το πνεύμα των Χριστουγέννων δεν τους επισκέφτηκε ούτε φέτος, να ξέρεις ότι η μελαγχολία των Χριστουγέννων θα φύγει από μόνη της και όλα θα σταματήσουν να γιγαντώνονται.

   Εύχομαι λοιπόν, σε αυτούς που είτε γεύτηκαν τη μαγεία των Χριστουγέννων είτε όχι, ένα απόγευμα με μια κούπα ζεστή σοκολάτα να επαναφέρουν στην επιφάνεια το παιδί που κρύβεται μέσα τους και να καταφέρουν να δουν τα Χριστούγεννα με τα μάτια αυτού του μικρού παιδιού, που ο μοναδικός προβληματισμός του ήταν πώς ο Άγιος Βασίλης καταφέρνει κάθε χρόνο να μοιράσει μέσα σε ένα βράδυ τα σωστά δώρα σε όλα τα παιδιά.

 

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!