Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είπαμε κι εμείς να κάνουμε έναν μικρό οδηγό για μεγαλύτερη προστασία στο σερφάρισμά σας

Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάθε χρόνο στις 28 Ιανουαρίου γιορτάζεται η Ευρωπαϊκή Ημέρα Προσωπικών Δεδομένων.  Προσωπικά δεδομένα μπορούν να θεωρηθούν στοιχεία αναγνώρισης όπως το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση κατοικίας, η ηλικία, το επάγγελμα, η οικονομική κατάσταση και πολλά ακόμα, ενώ δεν αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, τα στοιχεία εκείνα από τα οποία δεν μπορεί να γίνει ταυτοποίηση ενός συγκεκριμένου φυσικού προσώπου.

Καλά όλα αυτά, αλλά το θέμα είναι πως θα προστατέψουμε τα προσωπικά μας δεδομένα…

Παρακάτω σας προτείνουμε 5+1 τρόπους για μεγαλύτερη προστασία στα μονοπάτια του internet

  1. Όταν δημιουργούμε ένα νέο λογαριασμό σε μία ιστοσελίδα, πρέπει να χρησιμοποιούμε πάντα διαφορετικό κωδικό. Δε θα είμαστε από τους υπερβολικούς που θα σας προτείνουμε 20 ψηφία, αλλά καλό θα ήταν να περιέχονται σε αυτούς, αριθμοί, σύμβολα, κεφαλαία και πεζά γράμματα και όχι απλά η ημερομηνία γέννησής σας. Τώρα θα μας πείτε, «που να θυμάμαι εγώ τόσους κωδικούς;», «ένας για όλους και όλοι για έναν» η απάντηση είναι: Υπάρχουν δεκάδες site/ προγράμματα/ applications (μέχρι και το notepad είναι αρκετό) που μπορείτε να περνάτε τους κωδικούς σας. Άμα είστε από τους υπερβολικούς, χαρτί και μολύβι παιδιά (δοκιμασμένο😉).
  2. Τα περισσότερα site (facebook, google, outlook, yahoo κ.α.) σας δίνουν τη δυνατότητα να ενεργοποιήσετε στο λογαριασμό σας την υπηρεσία ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων (two factor authentication). Πρόκειται για μια υπηρεσία που μόλις συνδέεστε στο λογαριασμό σας, έρχεται ένα μήνυμα στο κινητό σας με έναν έξτρα κωδικό επιβεβαίωσης.
  3. Προσοχή στα email! Δε νομίζω να έχετε εκατομμυριούχο θείο από το Σικάγο που σας προσφέρει δουλειά-χρήματα ζητώντας προσωπικά σου στοιχεία για να συνεχίσει η διαδικασία. Παιδιά, “SPAM” λέγονται.
  4. Υπάρχουν διάφορα πρόσθετα που μπλοκάρουν τις διαφημίσεις, όπως το uBlock Origin, τα οποία κάνουν το σερφάρισμα στο διαδίκτυο «ξέγνοιαστο» και ασφαλές! 
  5. Άμα θέλετε να είστε τελείως ανώνυμοι (ο πάροχός σας θα γνωρίζει παρόλα αυτά) τότε μπορείτε να χρησιμοποιείτε τη λειτουργία ανώνυμης περιήγησης (incognito) που υπάρχει σε όλα τα προγράμματα περιήγησης. Με αυτή τη λειτουργία, δεν αποθηκεύεται το ιστορικό και τα cookies.
  6. Εάν είστε από αυτούς που τους αρέσει να σκαλίζουν τα online καταστήματα όταν φτάνετε στο «ταμείο», επιλέξτε πληρωμή με αντικαταβολή. Αν δεν υπάρχει ή θέλετε οπωσδήποτε με κάρτα, τότε προσέξτε ο σύνδεσμος να αρχίζει με το πρόθεμα https και όχι http, έτσι ώστε τα δεδομένα να ανταλλάσσονται κρυπτογραφημένα.
    Γράφουν οι: Νικόλας Αραχωβίτης & Σωτήρης Κολέτσιος

Φοιτητική ιστοσελίδα με όραμα, που παρέχει ενημέρωσηψυχαγωγία και web radio ζωντανά από την καρδιά της Αθήνας