Στις 20 Φεβρουαρίου του 1967, γεννήθηκε ο ιδρυτής του αμερικανικού rock συγκροτήματος Nirvana, ο Kurt Cobain.

Ο νεαρός από το Άμπερντιν της Ουάσινγκτον, επηρεασμένος από το χωρισμό των γονιών του κλείστηκε στον εαυτό του σε πολύ μικρή ηλικία, με μόνη διέξοδό του τη μουσική. Η επιτυχία δεν άργησε να χτυπήσει την πόρτα του Kurt Cobain. Με τους Nirvana  που ίδρυσε το 1987, βρέθηκε στην πρωτοπορία του μουσικού κινήματος «grunge» στις αρχές  της δεκαετίας του ’90.  Σταθερά οργισμένος και τσακωμένος με την επανάσταση που ο ίδιος δημιούργησε,  οι πωλήσεις του 2ου δίσκου τους «Nevermind» ξεπέρασαν τα 14 εκατομμύρια αντίτυπα. Ένα χρόνο μετά την unplugged  συναυλία του 1993, για το μουσικό κανάλι MΤV στη Νέα Υόρκη, βρέθηκε νεκρός στην οικία του, από τα δικά του χέρια που κρατούσαν ένα όπλο. Η υπόθεση έκλεισε ως αυτοκτονία, παρά τις θεωρίες περί δολοφονίας που υιοθέτησαν συγγραφείς και λάτρεις της μουσικής του. Με προβλήματα εθισμού στην ηρωίνη και μη αντέχοντας την επιτυχία και τη μεγάλη δημοσιότητα της ίδια του της μπάντας, άφησε την τελευταία του πνοή στις 5 Απριλίου του 1994.

Προτάσεις από τη φιλμογραφία για τον Cobain (& trailer)

Last Days (2005)

Ταινία σκηνοθεσίας του Gus Van Sant, που τεχνικά δεν είναι για τον Cobain. Ο Michael Pitt στον πρωταγωνιστικό ρόλο ενός rocker, του «Blake», ο οποίος παρουσιάζεται  μέσα στην απομόνωση και την κατάθλιψη, λίγες ώρες πριν από την αυτοκτονία του. Μια ταινία ουσιαστικά που αναπαριστά τη ζωή του Kurt Cobain από την πρώτη του κιθάρα, έως και την άδοξη κατάληξή του.

Κριτική imdb

Kurt Cobain: About a son (2006)

Η ταινία  «Kurt Cobain: About a son», είναι ένα ντοκιμαντέρ για τον ιδρυτή των Nirvana, σε σκηνοθεσία του AJ Schnack και έκανε το ντεμπούτο στο Toronto International Film Festival το 2006. Στην ταινία παρουσιάζονται οι  συνεντεύξεις μεταξύ του Cobain και του δημοσιογράφου Michael Azerrad. Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι οπαδοί των  Nirvana δεν ‘’αγκάλιασαν’’ με θέρμη την ταινία.

 

Κριτική imdb

Soaked in Bleach (2015)

Ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία του Benjamin Statler, ο οποίος το συνέγραψε και το  παρήγαγε με τους  Donnie Eichar και Richard Middleton. Η ταινία αναφέρει τα γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατο του Kurt Cobain  αλλά  στις αντιφάσεις του θανάτου του, όπως φαίνονται μέσα από την οπτική του ιδιωτικού ντεντέκτιβ  Tom Grant. Παράλληλα, στην ταινία διερευνούνται οι θεωρίες  περί δολοφονίας. Τέλος,  παρουσιάζονται συνεντεύξεις με ανθρώπους που σχετίζονται με την υπόθεση.

 

Κριτική imdb

Cobain: Montage of Heck (2015)

Το ντοκιμαντέρ του Brett Morge, που απαρτίζει όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για την πρώτη ταινία του Cobain σε συνεργασία με την  Courtney Love. Εξεζητημένο υλικό, που περιέχει προσωπικές μαγνητοφωνήσεις του Kurt, ζωγραφιές, σχέδια, περιοδικά, καθώς και συνεντεύξεις του σε στενούς και οικογενειακούς κύκλου. Ένα από τα καλύτερα και πιο σύγχρονα ντοκιμαντέρ όλων των εποχών.

Κριτική imdb

Γράφουν οι: Νικόλας Αραχωβίτης & Πέγκυ Βλαχοπαναγιώτη.

Πηγή: rollingstone.com

Φοιτητική ιστοσελίδα με όραμα, που παρέχει ενημέρωσηψυχαγωγία και web radio ζωντανά από την καρδιά της Αθήνας