Από τη Δευτέρα 23 Απριλίου η Αθήνα θα αποτελεί την Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018! 

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε! Από αύριο (23/04) και για έναν ολόκληρο χρόνο, η Αθήνα θα βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια σπουδαία διάκριση για την χώρα μας αφού επιλέχθηκε από την UNESCO ύστερα από την κατάθεση του σχετικού φακέλου υποψηφιότητας και ανάμεσα σε πολλούς συνυποψήφιους της.

Πως ξεκίνησε ο θεσμός;

Αφετηρία της παγκόσμιας διοργάνωσης αποτέλεσε η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων που καθιερώθηκε το 1996. Επ’ αφορμή αυτής, η UNESCO ανέπτυξε ένα σχέδιο ανάδειξης της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου, επιλέγοντας την Μαδρίτη σαν πρώτη πρωτεύουσα το 2001. Η επιτυχία που ακολούθησε είχε ως αναγκαίο επακόλουθο την ετήσια καθιέρωση του θεσμού από την Γενική Συνέλευση του Οργανισμού .Ο τίτλος απονέμεται στις 23 Απριλίου κάθε χρόνου (Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων από την UNESCO) και ισχύει ως τις 22 Απριλίου του επόμενου έτους. Η Αθήνα αποτελεί την 18η πόλη που κερδίζει τον τίτλο αυτό.

Στόχος της διοργάνωσης είναι να προωθήσει την γνώση και την φιλαναγνωσία, να εμπνεύσει ολοένα και περισσότερους στον κόσμο του βιβλίου και να αναδείξει πολιτιστικά κάθε πρωτεύουσα που έχει την τιμή να περιβάλλεται απ’τον τίτλο της “Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου”.

Τι θα συμβεί λοιπόν από αυτή τη Δευτέρα στην πρωτεύουσα μας;

Τα εγκαίνια του θεσμού θα γίνουν τη Δευτέρα 23 Απριλίου στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και των επίσημων αντιπροσώπων της UNESCO και των εταίρων της – των διεθνών οργανισμών εκδοτών και βιβλιοθηκών, των αντιπροσώπων του Κόνακρυ (Γουινέα) που αποτελεί Παγκόσμια Πρωτεύουσα για το  2017 και της Σάρζα (Αραβικά Εμιράτα), επόμενης Πρωτεύουσας  . Από κει και πέρα το πρόγραμμα περιλαμβάνει ήδη περισσότερες από 250 εκδηλώσεις και δράσεις.

Συγκεκριμένα, μια Κινητή Βιβλιοθήκη θα περιδιαβαίνει από τον Μάιο όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Οι περαστικοί, μικροί ή μεγάλοι, θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν λογοτεχνικούς θησαυρούς, να αποκαλύψουν άγνωστες πολιτιστικές πτυχές της πόλης, σε περισσότερα από 30 ιδρύματα, ινστιτούτα, βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια, χώρους πολιτισμού της Αθήνας, στα μεγάλα φεστιβάλ της πόλης, αλλά και στις μικρές υπαίθριες γωνιές της. Καλλιτεχνικά δρώμενα, όπως θέατρο, χορός, performances, εικαστικά εμπνέονται από το βιβλίο και απλώνονται σε διάφορα μέρη της πόλης. Όταν είναι δύσκολο να φτάσει ο αναγνώστης στο βιβλίο, θα φτάνει το βιβλίο σε αυτόν!

 

Η μεγάλη γιορτή του βιβλίου μετράει αντίστροφα και είναι γεμάτη εκπλήξεις! Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν την ευκαιρία που μας παρουσιάζεται για να βελτιώσουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και την πόλη μας!

 

 

Γεννημένη το 97′ , σπουδάζω στο τμήμα Νομικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Λάτρης των αθλημάτων, ασχολούμαι ενεργά με το ποδόσφαιρο. Καινούργια στον χώρο της αρθρογραφίας με αντικείμενο κυρίως την πολιτική και τον κινηματογράφο.