Το 1972 καθιερώθηκε η 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελώντας την βασική εκδήλωση ευαισθητοποίησης του ΟΗΕ για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα

Το περιβάλλον, ως ένα αγαθό σύμφυτο με την ανθρώπινη ύπαρξη και συνακολούθως ως μέσο για την επίτευξη ευμάρειας και καλοζωίας στον πλανήτη, ταλανίζεται ολοένα και περισσότερο εξαιτίας των ανθρωπίνων επεμβάσεων.

Για τον λόγο αυτό έχει αναχθεί σε μείζον ζήτημα τόσο σε εθνικό όσο και σε οικουμενικό επίπεδο.

Η ανάγκη για την προστασία του μοιάζει άκρως επιτακτική.

Ο εορτασμός αυτής της ημέρας μας δίνει την ευκαιρία να διευρύνουμε τις δράσεις μας για την ευαισθητοποίηση ατόμων, επιχειρήσεων και κοινοτήτων για τη διατήρηση και την ενίσχυση του περιβάλλοντος.

“Beat Plastic Pollution”

Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος οργανώνεται γύρω από ένα συγκεκριμένο αντικείμενο περιβαλλοντικής φύσεως που επισύρει την ανάγκη προσοχής και καταπολέμησης του. Και κάθε χρόνο υπάρχει μια χώρα “υποδοχής” όπου διεξάγονται οι επίσημοι εορτασμοί. Φέτος, η χώρα αυτή είναι η Ινδία και στο στόχαστρο βρίσκονται τα πλαστικά, που αποτελούν αναμφίβολα μία τεράστια πρόκληση της εποχής μας.

Και ποιος δεν χρησιμοποιήσει σε καθημερινή βάση πλαστικά αντικείμενα;

Ενώ όμως η χρησιμότητα του πλαστικού είναι μεγάλη, αφού παρέχει σημαντική διευκόλυνση σε καθημερινά ζητήματα αλλά και από οικονομικής άποψης είναι η πιο συμφέρουσα λύση, έχουμε καταστεί πλήρως εξαρτημένοι απ’αυτό με σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες.

Την εξάρτηση αυτή αποτυπώνει η έρευνα των αρμοδίων οργάνων σε περιβαλλοντικά ζητήματα του ΟΗΕ μέσω της παρακάτω εικόνας.  

Ενδεικτικά, σε όλον τον κόσμο, αγοράζονται 1 εκατομμύριο πλαστικές φιάλες κάθε λεπτό. Κάθε χρόνο χρησιμοποιούμε έως 5 τρισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες μιας χρήσης. Συνολικά, το 50% του πλαστικού που χρησιμοποιούμε είναι για μία χρήση. Εννοείται πως δεν λείπουν και οι σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία όλων μας.

Παλαιότερες έρευνες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αποκαλύπτοντας πως αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, μέχρι το 2050 θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό απ’ ό,τι ψάρια στους ωκεανούς.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος δίνει την ευκαιρία σε όλους μας να αγκαλιάσουμε τους πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης σε όλο τον κόσμο.Γεννημένη το 97′ , σπουδάζω στο τμήμα Νομικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Λάτρης των αθλημάτων, ασχολούμαι ενεργά με το ποδόσφαιρο. Καινούργια στον χώρο της αρθρογραφίας με αντικείμενο κυρίως την πολιτική και τον κινηματογράφο.